przesztalc ilorazy
andy: Przekształć ilorazy :
a) (2 x + 8 ) : ( − 2 ) =
b ) ( 20a − 10 ) : 5 =
c ) 9 x − 6y − 3
_____________
3
d) ( − 4 z − 2 t ) : jedna druga =
e ) ( 4 w − 6 + 3 u ) : ( − jedna trzecia ) =
f ) 0,6 + 10y − 0,2
__________________
−0,2
* _______ = kreska ułamkowa = znak dzieleni (bodajże)
PROSZĘ
24 lut 20:45
kachamacha: co jest w c? i f?
24 lut 20:47
andy: przykłady − tam powinno być na końcu "="
24 lut 20:47
andy: pomoże ktoś?
ICSP jest dobry podobno ; >
24 lut 20:49
ICSP: a) − x − 4
b) 4a − 2
c) nie moge odczytać
d) −8z − 4t
e) −12w + 18 − 9u
f) nie mogę odczytać
24 lut 20:52
kachamacha: a) −x−4
b) 4a−2
c) dzielenie przez 3?
3x−2y−1
d)−8z−4t
e) −12x+18−9u
24 lut 20:52
andy: KACHAMACHA: TAK, A W F) JEST PODZIELIĆ PRZEZ −,02
24 lut 20:55
lenul: | | 4w−6 +3u | |
e) |
| = −12w + 18 − 9u |
| | −13 | |
| | 0,6 + 10y −0,2 | |
f) |
| = −3 −50y +1 |
| | −0,2 | |
24 lut 20:57
andy: dziękuję za pomoc <3 ; )
24 lut 20:59
andy: lenul; jednak nie rozumiem jak rozwiazales/as przyklad F)...
24 lut 20:59
kon: w przykładzie f pomnożył/ła przez 10 a potem podzielił na − 2 by zredukowac mianownik
24 lut 21:12
lenul: każda z liczb z licznika musisz po kolei dzielic przez mianownik (−0,2).
0,6 : (−0,2) = −3 (plus i minus daje minus)
10y : (−0,2) = −50y ( jak wyzej)
(−0,2) : (−0,2) =1 (minus i minus daje plus)
mozesz jeszcze dodać −3+1=−2, wtedy bdzie tak:
| 0,6+10y−0,2 | |
| = −2 − 50y |
| −0,2 | |
24 lut 21:14
Rauli: x3+2x2−3=0
2 lip 11:52
Janek191:
x3 + 2 x2 − 3 = 0
x = 1 jest pierwiastkiem, bo 13 + 2*12 − 3 = 1 + 2 − 3 = 0
więc
x3 + 2x2 − 3 można podzielić przez x − 1
Wykonuję to dzielenie:
( x3 + 2 x2 − 3) : ( x − 1) = x2 + 3 x + 3
− x3 + x2
−−−−−−−−−−−
3 x2 − 3
− 3 x2 + 3 x
−−−−−−−−−−−−
3 x − 3
− 3 x + 3
−−−−−−−
0
Teraz rozwiązuję równanie kwadratowe
x2 + 3 x + 3 = 0
Δ = 9 − 4*1*3 < 0 − brak rozwiązań
Odp. Rozwiązaniem równania x3 + 2 x2 − 3 jest x = 1
=============================================
2 lip 14:54