kombinacje;/
Minerva: a może dzisiaj ktoś pomoże~
Przez pustynię wędruje karawana złożona z pięciu wielbłądów. Na początku idzie wielbłąd Adam,
za nim Bogdan, dalej Czesław, Dionizy, a na końcu Edward. Na ile różnych sposobów w drugim
dniu wędrówki można poprzestawiać wielbłądy (wielbłądy podążają jeden za drugim) pamiętając,
że wielbłąd nie może drugiego dnia oglądać tyłu swojego poprzednika (odmówiłby dalszego
maszerowania), czyli Bogdan nie może mieć bezpośrednio przed sobą Adama, Czesław Bogdana,
itd.?
21 lut 20:39
patryk: C55
21 lut 20:41
patryk: sorry, to przez przypadek, raczej tak nie bedzie
21 lut 20:42
patryk: 5! − 4*4*3! ?
5! − przestawiamy wszystkich i −4*3! − bo najpierw odrzucamy, że A jest obok B (a resztę już
dowolnie mieszamy) i do tego AB może jeszcze stać na 4 różnych pozycjach (na pierwszych dwóch,
potem 2 i 3 itd). I tak dla pozostałych par BC, CD, DE.. Jedyne co mi na myśl przychodzi
120 − 72 = 48
nic innego mi na myśl nie przychodzi
21 lut 20:54
patryk: ojj się nie ładnie powtórzyłem, ale problem zadania mnie wciągnął
21 lut 20:55
Minerva: Ale są takie przypadki gdzie AB i np DE stoją obok siebie, czyli jeśli odejmiemy 4*4*3! to
odejmiemy za dużo

To może teraz dodać te przypadki gdzie się będą powtarzać?
Dzięki, że próbujesz!
21 lut 21:47
21 lut 21:54
patryk: no mi się zdaje, że nie

bo żaden się nie może powtarzać, to tym bardziej jak AB i gdzieś na końcu DE też stoi

to i
tak przecież nie mogło być takiego ustawienia
21 lut 22:04
21 lut 22:21
Minerva: chodzi mi o to czy jezeli odejmiemy wszystkie ustawienia z AB bo takich nie moze byc a potem
wszystkie z DE itd to czy nie odejmiemy tych samych kilka razy np ABDEC^^
21 lut 22:30
patryk: a no fakt, tylko teraz pytanie jak je zliczyć, bo raczej wypisywać przypadków nie ma sensu.
chociaż... dla AB może być takich przypadków 4 (CD i DE, i zamiana miejscami)), dla BC 4 (DE,
AB i też zamiana)), dla CD może być 1 (AB) i DE 1 (CD, AB odpada, bo był w pierwszym
przypadku). Czyli razem ..6? 48 + 10 = 58

? tak by wychodziło, jeśli dobrze liczę
21 lut 22:45