wielomiany
iwa: Dany jest wielomian W(x)=x3+2x2−9x−18
a) wyznacz pierwiastki tego wielomianu
b) sprawdź, czy wielomiany W(x) i P(x) = (x+2)(x2−2x+4)+(x+2)(2x−13) są równe
17 lut 17:46
iwa: Proszę o pomoc

!
17 lut 17:53
asd: W(x)=x
3 + 2x
2 − 9x − 18
= x(x
2 − 9) + 2(x
2 − 9) = <−−−−−zauważ, że w nawiasie jest to samo
= (x
2 − 9) (x + 2) = <−−−− to pierwsze to wzór skróconego mnożenia
55
= (x−3) (x+3) (x+2) = 0
czyli mamy x=3 i x=−3 i x=−2
p(x)=x
3 − 2x
2 + 4x + 2x
2 − 4x + 8 +2x
2 − 13x + 4x −26 <−−wymnożone
i po zredukowaniu mamy
P(x) = x
3 + 2x
2 − 9x −18 = W(x)
czyli są sobie równe.
17 lut 17:57
Noah: x3+2x2−9x−18=0
x2(x+2)−9(x+2)=0
(x2−9)(x+2)=0
(x−3)(x+3)(x+2)=0
x−3=0 v x+3=0 v x+2=0
x=3 v x=−3 v x=−2
x∊{−3,−2,3}
b) wymnoz i dodaj wyrazy podobne w wielomianie P(x) i sprawdz czy jest taki sam jak wielomian
W(X)
17 lut 17:57
asd: ważne żebyś rozumiała o co chodzi jak coś nie jasne to pytaj co
17 lut 17:58
iwa: Ok bardzo dziękuję wszystko jasne tylko jeszcze jedno
uzasadnij, ze jeśli x>√10, to x3+2x2−9x−18>0
17 lut 18:02
asd:

w podobny sposób.
x(x
2 − 9) + 2(x
2 − 9) >0
(x
2 − 9) (x+2) >0
(x−3) (x+3) (x+2) >0
x=3 i x=−3 i x=−2
zaczynamy wykres rysować od góry, bo nie ma minusu przed x
3
wszystkie pierwiastki są jednowartościowe, więc nie odbijamy nic od osi "x"
zobacz tutaj
142
i odczytujemy co jest ponad osią x
x∊(−3, −2) ∪ (3, +
∞)
zauważ, że
√10 >3 więc jeśli jest
√10 to funka jest większa od "0"
17 lut 18:22
iwa: 

Wszystko jasne dziękuję
17 lut 18:45