okrąg
Ala: Jak to zrobić ? Proszę o pomoc w rozwiązaniu , za odp. dziękuje . Mam klasówkę i muszę się
przygotować z tego

1.Napisz równanie okręgu , którego średnicą jest odcinek AB , A=(−3,−1) B (1,2)
2. Punkty A=(1,2) B ( −1,0) C= (2,−2) są wierzchołkami trójkąta ABC :
a)napisz równanie prostej zawierającą wysokości BE
b)oblicz pole i obwód trójkąta
17 lut 16:36
Ala: mały błąd a) napisz równanie prostej zawierającą wysokość BE
17 lut 16:39
Noah: d=|AB|
|AB|=
√(1+3)2+(2+1)2=
√16+9=
√25=5
srednica ma dlugosc d=5
d=2r
wspolrzedne srodka odcinak AB sa potrzbne nam do wzoru (x−a)
2+(y−b)
2=r
2
O(a,b)
17 lut 16:41
Ala: dziękuje ślicznie , a to drugie to jak można zrobić?
17 lut 16:45
michal: 1. Strona
1468.
2. a) nie wiem o co chodzi
b) Strona
503, np. wzór Herona. Żeby zmierzyć poszczególne długości boków, strona
1248.
17 lut 16:47
Ala: Ok, rozumiem
Mam jeszcze problem z takim zadaniem .
Dane są trzy wierzchołki czworokąta A = (0,6) B=(2,0) C=(8,2).
Wyznacz taki punkt D aby czworokąt ABCD był kwadratem . Oblicz pole,obwód tedo kwadratu.
17 lut 16:58
Ala: też trzeba obliczyć poszczególne długości boków?
17 lut 17:12
michal: No cóż... Kwadrat ma wszystkie boki jednakowej długości, więc wystarczy obliczyć długość
jednego.
17 lut 17:32
Ala: no tak
17 lut 17:36