matematykaszkolna.pl
wykaż, że... ziomek: wykaż że różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest podzielna przez 8. Mam do was pytanie ,w tym zadaniu nie określone jest czy różnica kwadratów jest w zbiorze liczb takich i takich np całkowitych czy naturalnych. Zatem czy poprawne jest rozumowanie 1. (2n + 1)2 − (2n + 3)2 tu wynik jest ujemny = − 8(n+1) czy może 2. (2n+3)2 − (2n+1)2 tu wynik jest dodatni =8(n+1) Analizując dosłownie to co autor miał namyśli pisząc zadanie można dojść do wniosku że należy liczyć 1. bo w tekście jest dwóch kolejnych .Tu wynik wyjdzie ujemny tzn −8(n+1). Czy też sposobem 2. należy liczyć ? Przypominam że w zadaniu nie ma określonego zbioru dla jakich liczb mamy wykazać że zachodzi taka podzielność więc wg mnie może wyjść wynik dodatni jak i ujemny i nie ma to znaczenia ale chciałem kogoś dobrego z matmy zapytać jakie rozumowanie jest poprawne bo zauważmy że zarówno liczba ujemna czy też dodatnia będzie podzielna przez 8( np −16 i 16) poniżej link z rozwiązanym zadaniem na te 2 sposoby. https://matematykaszkolna.pl/forum/70249.html Jak ktoś wie o co kaman to proszę o odpowiedz który tok myślenia jest poprawny.
16 lut 16:06
ziomek: podbijam.
16 lut 16:40