wykaż ze różnica kwadratów ... jest podzielna przez 8
sid: wykaż, że różnica dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest liczbą podzielną przez 8
zaczynam
(n+1)2 − (n+3)28 = −n+22 co dalej ?
17 gru 15:30
Godzio:
liczba nieparzysta: k = 2n + 1, kolejna: k1 = 2n + 3
(2n + 1)2 − (2n + 3)2 = 4n2 + 4n + 1 − (4n2 + 12n + 9) = 4n2 + 4n + 1 − 4n2 − 12n − 9 =
= − 8n − 8 = −8(n + 1)
17 gru 15:32
fajny: raczej odejmuj mniejszą od większej, a nie odwrotnie...
liczba nieparzysta jest postaci 2n+1 (n ∊ N)
różnica kwadratów: (2n+3)2 − (2n+1)2 = (2n+3+2n+1)(2n+3−2n−1) = 2(4n+4) = 8(n+1), więc jest
podz. przez 8 (C.B.D.U.)
17 gru 15:35
sid: dziękuję
no rzeczywiście
2n+1
17 gru 15:39