symetria
młoda: Kto mi wytłumaczy

Proszę
Prosta y= −2x+ 7 jest symetralną odcinka AB punkt B ma współrzędne 4 , 4 znajdz współzedne
punktu A ..
16 lut 14:29
zdesperowany student: symetralna odcinka jest do niego ⊥ i przechodzi przez jego srodek czyli jest rowno oddalona od
jego konców.
wyznacz sobie prosta przechodzaca przez punkty A i B wspolczynnik kierunkowy masz dany i
wspolrzedne punktu B tez sa dane wiec wyznaczysz postac prostej.
nastepnie wyznacz punkt przeciecia tych prostych i np oznasz go jako S, wtedy bedziesz mogła
skorztsacz wektorów
ze [AS]=[SB] i to wszystko.
16 lut 14:39
młoda: ale za kazdym razem zle mi coś wychodzi

nie zrozumiem nigdy chyba
16 lut 14:44
młoda: prosta to y= −2x − 4 dobrze obliczyłam?
16 lut 14:45
młoda: a jak sie wyznacza punkt przeciecia prostych ?
16 lut 14:47
16 lut 14:51
młoda: y= −2x + 12 to ta prosta równoległa?
16 lut 15:19
młoda: a to jest no to znowu zle?
16 lut 15:22
młoda: to jak z tych prostych zrobie układ równan to wyjdzie mi A xi y no nie?
16 lut 15:25
zdesperowany student: tak to jest rownoległa
16 lut 15:25