czy robie to źle, prawdopodobieństwo
Aska: czy robię to źle?
Cztery karty: as pik, as kier, król trefl, dama karo zostały potasowane i rozdane dwóm graczom:
A i B
a) wiadomo, że gracz A ma asa. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ma dwa asy?
b)wiadomo, że gracz A ma asa pik. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ma dwa asy?
ja rozważyłam sytuacje gdzie rozdawane kart są po kolei czyli, gracz A, gracz B, gracz A, gracz
B
chyba że z zadania wynika inaczej, ale chyba nie jest sprecyzowane
| | 2 | |
a) czyli pierwszy gracz ma szanse w pierwszej karcie na asa wynosi |
| , |
| | 4 | |
| | 2 | |
później nie wiem czy uwzględniać szanse że drugi gracz nie wylosuje asa czyli |
| , jeśli |
| | 3 | |
| | 1 | |
nie wylosuje to gracz A ma |
| szansy na drugiego asa, więc z tego wynika coś takiego |
| | 2 | |
| | 2 | | 1 | | 2 | | 4 | | 1 | |
P(A)= |
| * |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | | 3 | | 24 | | 6 | |
| | 1 | | 2 | |
b) I karta I gr, szansa na asa pik |
| , I karta II gracza, nie losuje asa czyli |
| , no |
| | 4 | | 3 | |
| | 1 | |
i II karta I gracza |
| szans na drugiego asa |
| | 2 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
P(B)= |
| * |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 3 | | 2 | | 24 | | 12 | |
wie ktoś może czy to jest dobrze?
b.: nie jest dobrze. Liczymy tutaj p−stwo warunkowe
1020
zdarzenie A = gracza A dostał (co najmniej jednego) asa
zdarzenie B = gracza A dostał 2 asy
trzeba policzyć p−stwo warunkowe P(B|A). No to liczymy ze wzoru
i teraz:
AnB = B, P(B) = 1/6 (to sama policzyłaś)
P(A) = 1 − P(gracz B dostał 2 asy) = 1 − 1/6 = 5/6
| | 1/6 | |
czyli odpowiedz to |
| = 1/5. |
| | 5/6 | |
spróbuj policzyć b) sama