Funkcja liniowa
Gonzo: Czy trójkąt, którego wierzchołkami są punkty A= (−2,2), B= (−6,2) i C= (−6,−1), jest trójkątem
prostokątnym?
(funkcja liniowa)
15 lut 19:30
ICSP: Policz długosci boków.
Z twierdzenia Pitagorasa sprawdź.
15 lut 19:30
15 lut 19:32
Gonzo: Sprawdziłem i jest to trójkąt prostokątny ale chodzi mi o udowodnienie tego funkcją liniową.
15 lut 19:33
ICSP: Rozumiem. Wiesz które boki sa prostopadłe?
15 lut 19:34
Eta:
2/ sposób

sprawdź warunek prostopadłości prostych
prosta AC: y=2
prosta BC: x= −6
zatem są prostopadłe, czyli trójkąt jest prostokątny
15 lut 19:34
Gonzo: AB do BC
15 lut 19:36
Eta:
no tak, chochlik AB : y= 2
BC: x= −6
15 lut 19:39
Gonzo: A inaczej tzn. sprawdzić czy ze wzoru pierwszej prostej (y=ax + b) i ze wzoru drugiej prostej
(y=cx + b) iloczyn współczynników kierunkowych (a i c) wynosi −1. I tu jest mój problem
właśnie jak obliczyć te współczynniki?
15 lut 19:39