ewelina: Dla jakich wartości parametru m liczby sin x i cos x są pierwiastkami równania x2 +mx-
1/4=0?
Mam to co prawda zrobione, ale wynik nie taki, jak w opdowiedziach.. Czy dobrze myślę?
Moje rozwiązanie:
najpierw zauwazyłam, że sin x i cos x są równe dla π/4 i 5/4 π
Zatem podstawiam p{2) pod x i wyliczam z tego m. Czy może o czymś zapomniałam?
22 mar 20:32
Jakub: Dobrze zauważyłaś, że te sinx = cosx dla π/4 5/4π, tylko że w zadaniu nie ma mowy o tym,
że te funkcje trygonometryczne mają być równe.
To zadanie robi się tak:
Δ≥0 ponieważ równanie ma mieć pierwiastki
m
2-4*1*1/4 ≥ 0 ← do rozwiązania
Szukasz takich pierwiastków, aby mogły być one wartościami sin i cos tego samego kąta.
sin i cos tego samego kata spełniają takie równanie
sin
2x+cos
2x=1
x
12+x
22=1
(x
1+x
2)
2-2x
1x
2=1 i dalej ze wzorów Viete'a
1403, masz następny warunek na m
Masz dwa warunki na m i trzeba je rozwiązać i wziąć część wspólną
22 mar 21:14
ewelina: Dziękuję, zaraz spróbuję to rozwiązać.
23 mar 13:10
ewelina: Aj... coś nadal nie za bardzo wiem, jak to rozwiązać.. Mógłbyś to rozpisać dokłądniej?
23 mar 21:12