Logarytmy
Jan: wykaż, że:
log95 * log2527 = 3/4
11 lut 22:06
bart: | | 1 | |
log2527= |
| log 527 |
| | 2 | |
11 lut 23:00
bart: | | 1 | |
log2527= |
| log 527 |
| | 2 | |
11 lut 23:01
Eta:
| | log35 | | log35 | |
log95 = |
| = |
|
|
| | log39 | | 2 | |
| | log327 | | 3 | |
log2527= |
| = |
|
|
| | log325 | | 2*log35 | |
| | log35 | | 3 | | 3 | |
log95*log2527= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2*log35 | | 4 | |
11 lut 23:15
Bogdan:
| | 1 | |
logan b = |
| *loga b, loga bn = n*loga b, loga b * logb a = 1 |
| | n | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
log32 5 * log52 33 = |
| *log35 * |
| *3*log5 3 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
11 lut 23:23
Eta:
Wiedziałam,że zaraz tak napiszesz
Bogdanie ...... ja to wiem, tylko uczniowie nie wiedzą .
Pozdrawiam
11 lut 23:46
sssss: Bogdanie a mozesz przedstawic dowod do tej ostatniej wlasnosci? Ewentualnie nakierowac gdzie go
moge znalezc.
12 lut 00:08
Bogdan:
Też wiem
Eto, że nie wiedzą i dlatego podaję takie sposoby, żeby pokazać, że można
inaczej.
Również pozdrawiam.
PS.
Eto − widzę, że umiesz wyczuwać, kiedy się wtrącę
12 lut 00:13
Bogdan:
Wszystkie wzory zastosowane przeze mnie zamieściłem dzisiaj tu
79411, wzór
| | 1 | | logc b | |
logan b = |
| *loga b można wyprowadzić z wzoru: loga b = |
| |
| | n | | logc a | |
12 lut 00:19
Bogdan:
miałem napisać, że wszystkie wzory zastosowane przeze mnie zamieściłem wyżej
12 lut 00:23
Bogdan:
O którą własność sssss pytasz?
12 lut 00:24