Dany jest wykres y=...
marlena: Pomocy! Mógłby mi ktoś rozwiązać te zadania...?
1.Dany jest wykres y=3√5+x
Znajdź równanie stycznej w punkcie (x0,f(x0) dla xo=3
2.Dana jest funkcja f=xctg(x2y)
Oblicz dfdx i dfdy
11 lut 13:19
marlena: nikt mi nie pomoze?
11 lut 14:27
xD: y=
3√5+x
liczymy dla x=3
y(3)=
3√5+3 =
3√8 = 2
y(3−h)=
3√5+3−h =
3√8−h
liczymy pochodną funkcji dla x=3
f'(3) =
y(3−h) − yh =
3√8−h − 2h
(
3√8−h − 2) * (
3√8−h)
2 + 2
3√8−h +4 <−−−−−wzór skróconego mnożenia
55
= −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
h * (
3√8−h)
2 + 2
3√8−h +4)
h=0
czyli
3√8−h3 − 2
3
= −−−−−−−−−−− =
8−h−80 =
00 = 0
0
i zależność
y − 2 = 0 * (x−3)
y=2 <−−−−− równanie stycznej dla zadania 1.
11 lut 14:54
xD: ale nie wiem czy to dobrze xD, przeanalizuj sobie
11 lut 14:54
marlena: dzięki wielkie
11 lut 14:59