Logarytm
kinia: Liczba log45 jest równa:
A. log30 + log15
B. 2log5−log3
C. log5 + 2log3
D. log50 − log5
Proszę o rozwiązanie z góry dziękuję

11 lut 11:13
ada: odp C
11 lut 11:14
kinia: jak to rozwiązać

z czego to wynika?
11 lut 11:50
ziomek: z tego ze dodawanie zamieniasz na mnożenie poczytaj to w dziale z logarytmami na tej stronie+
funkcje wykładnicze wzory.
log5+2log3= log5+ log3
2 = log5+log9=log(5*9)=log45
o ile sie nie myle i ada podała poprawną odpowiedz bo reszty nie sprawdzałem

Ale myśle że
jest dobrze.
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
masz wzory do logarytmów
11 lut 12:28
ziomek: jak sobie do takiej postaci doprowadzisz prostej przy pomocy wzorów funkcji wykładniczych, to w
linku co podałem licząc od góry to 6 wzór z logarytmów stosuje. Mozna z niego korzystać w obie
strony tzn dodawanie zamieniać na mnożenie/ oraz w zależności od przypadku mnożenie na
dodawanie , wszystko zależy od treści zadania i tego co masz osiągnąć.
11 lut 12:36
kinia: dziekuje
11 lut 14:48
aaaa: √5+2/√5+1
28 lut 07:30
Mila: | | 2√5 | | 5√5 | | 2√5 | | 5 | | 7*√5 | |
√5+ |
| +1= |
| + |
| + |
| = |
| |
| | √5*√5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
28 lut 09:55
28 lut 09:55