wielomiany na czynniki
Załamana_Ania :(: Witam wie ktos jak rozłozyc na czynniki te wielomiany? bo ja nie wiem

z gory dzieki za
pomoc

9x
2−12x+4
x
4+5x
2+6
8 lut 22:04
8 lut 22:06
Pestek: 1) Δ=144−144=0
a=9
b=−12
x0=−b/2a
x0=2/3
a(x−x0)2=0
9(x−2/3)2=0
2) t=x2
t2+5t+6=0
Δ=1
√Δ=1
t1=−3 V t2=−2
x2=−3 V x2=−2
8 lut 22:14
ICSP: W drugim Pestek chciał napisać ze nie ma rozwiązań.
8 lut 22:16
Pestek: Otóż właśnie to chciałem napisać
8 lut 22:19
Gustlik: Ale ten drugi wielomian, mimo braku pierwiastków, można rozłożyć na dwa czynniki kwadratowe
nierozkładalne:
W(x)=(x2+3)(x2+2)
9 lut 02:10