...
Julka: No i jeszcze bardzo bym prosiła te.. Bo robie i nic mi nie wychodzi i sie zaraz załamię

Trzy liczby dodatnie a,b,c tworzą ciąg geometryczny,suma wyrazów wynosi 26 a suma ich
odwrotności o,7(2). Znajdz te liczby.
7 lut 22:35
Julka: Przepraszam,czy ktoś pomoże

? Błagam
7 lut 22:44
Mendoza: Chwilę, obliczam.
7 lut 22:46
Mendoza: a + b + c = 26
| 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
| + |
| + |
| = 0,7(2) = |
| |
| a | | b | | c | | 18 | |
b
2 = a
2 * c
2
To na początek. Zaraz idę dalej.
7 lut 22:48
Eta:
2, 6, 18
7 lut 22:49
Eta:
@
Mendoza 
b
2=
a*c
7 lut 22:51
Julka: A skąd wiadomo że b
2 to a*c

Jest jakaś włąsnosć taka?
7 lut 22:54
Mendoza: Nieee... można prościej: Pytanie do społeczności, czy to są pierwsze kolejne wyrazy ciągu.
Jeżeli tak to:
a = a
1 b = a
2 c = a
3
a
2 = a
1 * q
a
3 = a
1 * q
2
a + a * q + a * q
2 = 26
| 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| a | | aq | | aq2 | | 18 | |
7 lut 22:56
Mendoza: Wzory są na stronie
279
7 lut 22:58
Julka: Nie jest powiedziane które to są ale raczej pierwsze..
7 lut 22:58
Julka: Ale mam z tego zrobic układ równań i podstawić,tak?
7 lut 23:05
Julka: nie wiem jak mam to skonczyc..
7 lut 23:18
Mendoza: Ja też nie wiem.

Ale pracuję nad tym.
7 lut 23:25
Julka: ok
7 lut 23:26
Godzio:
b
2 = ac
a + b + c = 26
| 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
| + |
| + |
| = |
| /*abc |
| a | | b | | c | | 18 | |
| | 13 | | 18 | |
26b = |
| b3 / : b bo b > 0 / * |
| |
| | 18 | | 13 | |
36 = b
2
b = 6 (ujemne rozwiązanie odrzucam
36 = ac
a + c = 20
⇒ a = 2, c = 6
KÓNIEC
7 lut 23:38
Godzio: a = 2, c = 18 oczywiście
7 lut 23:39
Godzio:
A odp jest taka:
Ten ciąg to 2,6,18 lub 18,6,2
7 lut 23:39
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg geom => b
2= a*c
1/ a+b+c= 26
2/ b
2=a*c
ac= 36 = b
2 =>
b= 6 v b= −6 −−− odrzucamy , bo wyrazy maja być dodatnie
zatem: 1/ a+c+6=26 => a+c= 20
mamy układ:
a+c= 20 => a= 20 −c
a*c= 36
(20−c)*c= 36 => c
2−20c+36=0 Δ= 256
√Δ= 16
c= ......
a= 20 −c=......
dokończ

odp: : a= 2, b=6, c=18
7 lut 23:41
Eta:
lub 18, 6, 2 ...... oczywiście
7 lut 23:42
Godzio:
7 lut 23:42
Eta:
7 lut 23:43
Mendoza: Eta dobrze napisał(a).
7 lut 23:44
Julka: Dziękuję ślicznie
7 lut 23:44
Godzio:
A Godzio źle
7 lut 23:45
Eta:
I
Godzio
7 lut 23:45
Mendoza: Mięknę..
7 lut 23:46
Julka: Godzio też bardzo ładnie
7 lut 23:46
Eta:
Oczywiście i
Godzio też
7 lut 23:46
Julka: Skad wy macie takie mózgi

Hah xD
7 lut 23:47
Godzio:
Promocja była na placu
7 lut 23:50
Julka: Kurcze,a ja się nie załapałam
7 lut 23:53
Godzio:
7 lut 23:53
Julka: No ale ważne że są tacy jak Wy

No dobranoc
7 lut 23:55
Godzio:
Miłej nocy
8 lut 00:06
Eta:
8 lut 00:07