ułamki
Malapaula: −23 +2 ?
Ile to sie równa..?
Proszę o pomoc...
1 lut 19:22
ICSP: | −2 | | 6 | | −2+6 | | 4 | | 1 | |
| + |
| = |
| = |
| =1 |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
1 lut 19:23
ICSP: Żeby dodawać ułamków nie potrafić...
1 lut 19:24
Eta:
1 lut 19:24
Eta:
| | 2 | | 3 | | 2 | | 1 | |
2− |
| = 1 |
| − |
| = 1 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
1 lut 19:26
ona:): przeciez kazdy moze sie zgubic nawet w dodawaniu ułamków...
1 lut 19:27
Gosia: parabola okreslona wzrorem y= −3 (x+2) 2
2 −1 ma wierzchołek w punkcie

? prosze o pomoc
1 lut 19:30
Bogdan:
Bez przesady, nie każdy gubi się w ułamkach
1 lut 19:30
1 lut 19:31
Bogdan:
Gosia − tu
69 jest odpowiedź
1 lut 19:31
ICSP: y = −12(x+2) − 1. Odczytaj z tego współrzędne wierzchołka. Jak nie wiesz to wymnóż i policz.
Następnym razem załóż nowy temat.
1 lut 19:32
ICSP: Chociaż to nie jest funkcja kwadratowa.
1 lut 19:32
ona: Ja nie powiedziałam , ze kazdy sie gubi ale kazdy moze sie zgubic
1 lut 19:33
ICSP: Przecież ten przykład to był chyba jeden z najprostszych. Zgubić się można w bardziej
zaawansowanych.
1 lut 19:34
Bogdan:
bo Gosia niedokładnie zapisała treść zadania, domyślamy się, że chodzi o wzór:
y = −3(x + 2)2 − 1
1 lut 19:34
Gosia: ja wogole jestem słaba z matematyki i nie wiem jak to rozwiązac ..

ale ok moze sie uda...
1 lut 19:34
ICSP: Może to również być wzór y = −3(x+22)2 − 1. Ta druga dwójka mi tu troszkę nie pasuje.
1 lut 19:35
Gosia: No Bogdan masz racje...kurcze jestem tu pierwszy raz ...i dlatego nie wiem co i jak uzywac zeby
dobrze zapisac
1 lut 19:36
ICSP: Gosiu najpierw powiedz jaki poprawny jest wzór wykresu. Chyba bardziej do tego wzorku bogdana
się przychylę.
1 lut 19:36
Malapaula: dzięki..
1 lut 19:36
Gosia: tak to jest ten wzór który podał Bogdan

mam 7zadan do rozwiazania z funkcji kwadratowej i
szukam tu pomocy...mam z nich niedlugo kartkowke..

chcialam je rozwiazac i nauczyc sie tego.
1 lut 19:38
ICSP: Eta podała ci link do strony na której jest napisane jak to odczytać.
1 lut 19:39
Gosia: tylko ze ja mam tez taka teorie jak to odczytac ale z matemtyki mam slabe 3 i nie mam pojecia
mimo ze mam te materiały

ok spoko jakos sama zrobie
1 lut 19:41
Gosia: czyli wierzchołek bedzie ( −2,1)

? tak
1 lut 19:47
ICSP: xw sie zgadza.
yw się nie zgadza.
1 lut 19:48
Gosia: to jak bedzie zapisany yw

? patrzac na ta teorie wynika z tego ( −2, 1)
1 lut 19:49
Bogdan:
Jeśli y = −3(x + 2)2 − 1, to W = (−2, −1)
1 lut 19:50
Gosia: dzieki Bogdan
1 lut 19:51
Gosia: okresl zbiór wartości y=(x+4)
2−6 jak to rozwiązać
1 lut 19:53
ICSP: Zbiór wartości wyraża się następująca:
jeśli a >0 to zbiorem wartości jest przedział <yw ; +∞)
jesli a < 0 to zbiorem wartości jest przedział (−∞;yw>
W twoim przykładzie a = 1 ⇔ 1 >0 więc stosujesz ten pierwszy warunek.
1 lut 19:57
Gosia: dziekuje ICSP
1 lut 20:00
Gosia: jaka ma wartosc najwieksza funkcja y= −7x2 +1
1 lut 20:02
ICSP: Jeśli a>0 funkcja przyjmuje wartość najmniejszą
Jeśli a < 0 funkcja przyjmuje wartość największą
W obydwu przypadkach ta wartość jest przyjmowana w yw.
1 lut 20:03
wera: 3*36
3 paź 19:55
lala: βγ
14 kwi 16:54
lala: →→hyba ∞∞∑
14 kwi 16:55
adam: NnQ=
19 wrz 22:54