oblicz objętość
zdesperowana_Kika: pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego wynosi 16 √3
Oblicz objętość
tego czworościanu
1 lut 18:06
Bogdan:
Oblicz długość krawędzi czworościanu, podaj tę dlugość.
1 lut 18:09
Bogdan:
Tu
989 są wskazówki
1 lut 18:10
zdesperowana_Kika: no wyszło mi 16 √3 = a2 √3 i co dalej?
1 lut 18:21
Bogdan:
Powtarzam − oblicz długość krawędzi czworościanu, podaj tę długość.
PODAJ DŁUGOŚĆ KRAWĘDZI
1 lut 18:25
zdesperowana_Kika: wyszło mi ze a to 2 √4 dobrze?
1 lut 18:26
Bogdan:
Podaj swoje obliczenia, sprawdzimy.
1 lut 18:29
zdesperowana_Kika: 16 √3=a2 √3
16=a2
a2=16
a2=√4*4
a=2√4
1 lut 18:32
Bogdan:
Pytania:
1) Ile ścian ma czworościan foremny?
2) Jaka figurą jest każda ściana czworościanu foremnego?
3) Jaki jest wzór na pole figury, która jest ścianą czworościanu foremnego?
4) Jeśli pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego wynosi 16√3, to ile wynosi
pole jednej ściany?
1 lut 18:38
zdesperowana_Kika: 1) czworościan foremny ma 3 ściany
2) jest trójkątem równobocznym
3)p= a2 √3 przez 4
4)a tego to nie wiem
1 lut 18:46
Bogdan:
1) Jak sama nazwa wskazuje, czworościan ma 4 ściany, a nie 3.
2) Każda ściana czworościanu foremnego jest trójkątem równobocznym.
| | 1 | |
3) Pole trójkąta równobocznego obliczamy z wzoru: P = |
| a2√3. |
| | 4 | |
4) Jeśli 4 ściany czworościanu mają razem powierzchnię równą 16
√3, to pole jednej
ściany jest równe 16
√3 : 4 = 4
√3
Masz wzór na pole trójkąta równobocznego i wiesz ile ono wynosi. Oblicz
a, to jest długość
boku trójkąta równobocznego i jednocześnie długość krawędzi czworościanu foremnego.
1 lut 18:53
zdesperowana_Kika: oj i tak nic nie czaje to spadam najwyzej szanse wezme dzieki narazie
1 lut 18:57
Bogdan:
1 lut 19:03