obliczenie delty
okularnica: proszę o podpowiedź jak zacząć
x=4−y2
31 sty 10:02
Niunia85: coś pomyliłaś
powinno być y=4−y2
lub x=4−x2
31 sty 10:05
think: okularnica po co Ci delta?
tu wystarczy wzór skróconego mnożenia
a2 − b2 = (a − b)(a + b)
31 sty 10:15
31 sty 10:16
okularnica: Właśnie że nie pomyliłam dlatego jestem trochę zagubiona
pierwszy jest
x=4−y2
a drugi jest
x=y−2
z tego mam narysować jak przecinają sie te dwie funkcje
dlatego jestem w kropce
31 sty 11:30
Ac:
Potrzebny jest wykres a nie delta
31 sty 11:39
okularnica: Co należy zrobić by obliczyć deltę z tego .
Mnie wychodzi delta = 15
a wtedy pierwiastek z delty = 3,87298335
to teraz x1 =? ; x2=?
31 sty 12:03
xxx:
Δ jest niepotrzebna, już Ac to Ci powiedział
31 sty 12:05
okularnica: To jak narysowac parabolę na wykresie?
31 sty 12:09
okularnica: Jak wiemy x=4−y2 jest funkcją kwadratową czyli wykresem będzie parabola. Aby obliczyć
położenie wykresu względem osi X należy obliczyć deltę i a.
Jeżeli się mylę wytłumaczcie mi to.plis
31 sty 12:25
think: albo zrób tabelkę i narysuj
y = | −4 | −3 | − 2 | −1| 0 | 1 | 2 |
x = | −12| −5 | 0 | 3 | 4 | 3 | 0 |
31 sty 13:43
okularnica: Widziałeś ten wykres
31 sty 13:55
think:

nie tylko widzia
łam ale i takie rysowałam.
31 sty 14:10