geometria analityczna
Ola: Proste l i k sa rownolegle i l:4x−2y+1=0 i k : y=ax +b
Wówczas a wynosi?
Jak to zrobic?
30 sty 15:01
Kejt: funkcje będą równoległe wtedy gdy współczynnik 'a' będzie w obydwu taki sam. Najpierw musisz z
prostej l wyprowadzić y. podaj wynik..
30 sty 15:03
30 sty 15:08
Kejt: skąd Ty to wytrzasnęłaś..?
4x−2y+1=0
4x+1=2y
2y=4x+1 /:2
współczynnik 'a' wynosi..?
30 sty 15:12
Ola: wybacz, na zle zad spojrzalam.
a wynosi 2
30 sty 15:16
Kejt: jak będzie wyglądało równanie prostej k?
30 sty 15:17
Ola: y=2x+b ?
30 sty 15:22
Kejt: tak jest
30 sty 15:22
Ola: ok jesczze mam podobne zad
proste l i k sa prostopadle i l ; 3x−9y +2=0 i k ; y=ax+b i
odpowiedzi sa albo o czynniku a albo o b
wiec co teraz?
30 sty 15:25
30 sty 15:26
Ola: a1=3 a a2 jest jakie ?
30 sty 15:34
Kejt: skąd wiesz, że 3?
30 sty 15:34
Ola: z rownania prostej l
30 sty 15:35
ICSP: zauważ ze współczynnik przy y nie jest równy 1
30 sty 15:37
30 sty 15:38
Ola: tak?
30 sty 15:40
Ola: ?
30 sty 16:09
Kejt: przyrównaj to do y..podaj wynik
30 sty 16:12
Ola: ja to zrobilam tak jak na tej stronie co podalas.
zrobilam
a1*a2=−1
3*a2=−1
3a2=−1 / 3
30 sty 16:15
Kejt: żeby zrobić tak jak na tamtej stronie musisz mieć równanie w postaci ogólnej. czyli: y=ax+b
30 sty 16:16
Ola: proste l i k sa prostopadle i l ; 3x−9y +2=0 i k ; y=ax+b
jest przeciez w tresci
30 sty 16:21
Kejt: czy 3x−9y+2=0 jest w postaci y=ax+b?
30 sty 16:22
Ola: no nie ale tak samo robilam w tym wczensiejsyzm zad
30 sty 16:34