ekstremu
funkcja: Znajdz lokalne min i max, sprawdz czy funkcja ma globalne min i max. Podaj przedzialy w których
funkacja jest jest rosnąca i malejąca
a) y=4−x2 , −2≤x≤3
b) y=lnx x>0
c) y=e−x
szczególnie zaleczy mi jak robi sie przykłąd b i c
29 sty 23:21
Basia:
ad.b
y = lnx
y' ≠0 dla każdego x∊D ⇒ funkcja nie ma żadnego ekstrenum
(c) podobnie
29 sty 23:26
funkcja: a przykład pierwszy?
29 sty 23:30
funkcja: ponawiam prosbe
30 sty 13:05
Bogdan:

Nie wierzę, że nie uczyłeś się w szkole o paraboli, bo przecież y = 4 − x
2
to wykres paraboli.
30 sty 13:13
kaska: czyli trzeba policzyć deltę i x1 i x2?
30 sty 13:16
Bogdan:
30 sty 13:17
funkcja: to podpowiedz coś...
30 sty 13:18
30 sty 13:23