Funkcja kwadratowa
robaczek: Na wykresie funkcji y=2x
2+3 znajdź taki punkt A, aby pole trójkąta o wierzchołkach A, O=(0,0)
i B = (4,4) było najmniejsze. Wyznacz to pole.
Jak za to się zabrać? Mógłby ktoś rysunek zrobić

?
28 sty 15:27
Godzio:

Wyznacz prostą prostopadłą do OB, przechodzącą przez A
A(x,2x
2 + 3)
Znajdź punkt przecięcia z prostą OB − S i zapisz odległość AS
| | |AS| * |OB| | |
P = |
| −− znajdź wierzchołek xw |
| | 2 | |
28 sty 15:34
robaczek: A mógłbyś zaznaczyć gdzie teoretycznie znajduje się ten punkt A?
28 sty 15:35
Godzio: tam gdzie ta parabola jest najbliżej prostej

dokładnie Ci nie zaznaczę
28 sty 15:37
robaczek: Co to jest S

? Nie za bardzo rozumiem to zadanie
28 sty 15:39
Godzio:
To punkt przecięcia prostopadłej do prostej OB
28 sty 15:41
Bizon: 1) wyznacz długości boków AO, AB i OB: Współrzędne puntu A spełniają równanie funkcji.
2) wzór Herona na pole trójkąta ... i proste badanie funkcji ... szukanie minimum
28 sty 15:43
Godzio:
Z Herona to nie będzie to proste
28 sty 15:44
robaczek:

Taki rysunek może być?
28 sty 15:44
robaczek: |AS| − to wysokość czy podstawa

?
28 sty 15:48
Godzio:
|AS| to wysokość, rysunek powinien być ogólny a nie nastawiony na konkretny przykład
28 sty 15:49
robaczek: Czyli coś zmienić w tym rysunku

?
28 sty 15:51
Godzio:

Bardziej tak
28 sty 15:52
28 sty 15:54
Godzio:
Co znaczy dosłownie ? W tym linku punkt jest dowolnie wybrany
28 sty 15:56
robaczek: Dosłownie u mnie to tak jak ja narysowałem punkt A czyli (0, 2x2 + 3) co jest na 100% złe
28 sty 15:58
Godzio:
No tak, nie można sobie przyjąć że x = 0
28 sty 15:58
robaczek: no to teraz wiem więcej

To teraz do zadania:
Wpierw |OB| =
√(x2 − x1)2 + (y2 − y1)2
|OB| =
√(4 − 0)2 + (4 −0)2
Tak czy nie tak?
|OB| = 4
√2
28 sty 16:06
Godzio:
ok
28 sty 16:08
robaczek:
To teraz obliczyłbym punkt S:
| | x1 + x2 | | y1 + y2 | |
S = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
S = (2,2)
OK?
28 sty 16:11
Godzio: S nie koniecznie musi być środkiem OB
28 sty 16:15
robaczek: Czemu?
Można by jeszcze funkcje liniową z punktu B i O wyznaczyć i potem za S(x, jakąs funkcja
liniowa) ale chyba masz co innego na myśli

?
28 sty 16:17
robaczek: Czemu S nie musi być środkiem OB?
28 sty 16:24
Godzio: bo to oznaczało by że jest to trójkąt równoramienny, zaraz Ci rozpiszę to zadanie
28 sty 16:26
Godzio:
A(x,2x
2 + 3)
|OB| = 4
√2
y
OB = ax + b a = 1 b = 0
y = x
Trochę inaczej teraz zrobię, bo chyba łatwiej wyjdzie, skorzystam ze wzoru na odległość punktu
od prostej:
A(x,2x
2 + 3) y − x = 0
| | |x − 2x2 − 3| | | 2x2 − x + 3 | | √2 | | 3√2 | |
h = |
| = |
| = √2x2 − |
| x + |
| |
| | √1 + 1 | | √2 | | 2 | | 2 | |
Teraz znajdź wierzchołek x
w tej funkcji dla którego h przyjmuje minimum
28 sty 16:32
robaczek: a mógłbyś zrobić to bez korzystania z tego wzoru? bo chciałbym zrozumieć bez tego
28 sty 16:40
Godzio:
Poprawka, ta prosta powinna mieć postać: x − y = 0 (dalej jest dobrze)
Wiesz co, to co na początku Ci pisałem jest dobrze tyle że tamtym sposobem chyba jest to
niewykonalne

, spróbuje ten wzór wytłumaczyć
mamy punkt P(x
o,y
o) i prostą Ax + By + C = 0 −− to jest postać ogólna gdzie A,B,C ∊ C
chcąc policzyć odległość punktu P od prostej y korzystam ze wzoru:
| | |Axo + Byo + C| | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
28 sty 16:45
28 sty 16:46
Godzio:
Tutaj skorzystali ze wzoru na pole trójkąta o wierzchołkach ABC ten wzór jest w tablicach
matematycznych i jest trochę skomplikowany
28 sty 16:50
robaczek: mógłbyś?napisac?
28 sty 16:52
28 sty 16:55
robaczek: Aha, ok

W sumie tak myślę, że nawet nie trzeba byłoby liczyć wysokość tylko z absinα skorzystać
28 sty 16:58
robaczek: A mógłyś obliczyć tym swoim sposobem do końca? Byłbym bardzo wdzięczny
28 sty 17:03
28 sty 17:26
Godzio:
B(x,0)
28 sty 17:28
28 sty 17:30
robaczek: | | a | | a | |
czemu bierzemy punkt 3− |
| a nie np.: 3 + |
| za podstawienie  |
| | 2 | | 2 | |
28 sty 17:36
Godzio: to bez różnicy wtedy y się zmieni
28 sty 17:40
robaczek: ale wynik nie ?
28 sty 17:43
Godzio: nie
28 sty 17:46
robaczek: Ok, bardzo ci dziękuje za poświęcony czas

jakbyś miał gdzieś podobne zadanka pod ręką to był
nie pogardził
28 sty 17:47
hari: Godzio: Teraz znajdź wierzchołek xw tej funkcji dla którego h przyjmuje minimum
Ja się pytam: JAK?
10 sty 19:15