rozwiaz rownania = funkcja kwadratowa !! pomocy!!!!
Adelka : rozwiaz rownania:
(2x−3)(2x+3)=(x+5)2 −9
2x(x−3)−(x+1)(x+2)=(2x−3)2
(2x−1)2− (4x+1)(4x−1)=4x(1−2x)
8x−2x(3x−1)=2x2 +3
(x−1)3 +4x2 +5=(x+1)3
(x2 −3x +1)(x+2)=x3 −2x −1
27 sty 22:18
Kejti: i w czym problem?
27 sty 22:27
Adelka : po prostu juz ktorys raz licze i ciagle sie nie zgadza z odpowiedziami wiec chcialam zeby ktos
mi pokazal jka to robi zebym mogla obaczyc sowje bledy bo najzwyczajniej w swiecie nie wiem
gdzie ich szukac − −'
27 sty 22:32
Kejti: przepisz tutaj swoje obliczenia, to poszukamy błędów..
27 sty 22:32
Adelka : 3. (2x−1)2− (4x+1)(4x−1)=4x(1−2x)
4x
2 −4x +1 −(16x
2 −1)=4x − 8x
2
4x
2 −4x +1 −16x
2 +1=4x − 8x
2
−4x
2 −4x +2=0
Δ = 16+32 = 48
√Δ = 4√3
| | −4(1−√3 | | −4(1−√3 | |
x1 = |
| = |
| = 1+√3 |
| | −4 | | −4 | |
| | −4(1−√3 | | −4(1−√3 | |
x2= |
| = |
| =1−√3 |
| | −4 | | −4 | |
| | −2−√6 | | −2+√6 | |
tutaj wynik sie nie zgadza z odp : w nich |
| i |
| |
| | 2 | | 2 | |
1,2 i 4 juz dalam rade poprawic

ale dwa ostatnie nawet nie wiem jak zaczac bo pojawia sie
potega 3
27 sty 22:52
Kejti: przejście z trzeciej linijki do czwartej:
4x
2−4x+1−16x
2+1=4x−8x
2
−4x
2−8x+2=0
teraz powinno być ok.
a w tych ostatnich albo wymnażasz albo podstawiasz do wzoru skróconego mnożenia:
https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html
wybierz dobry
27 sty 22:59
Adelka : dziekuje bardzo za pomoc

pozdrawiam
27 sty 23:03
zzz:
(x−1)3+4x2+5=(x+1)3
x3−3x2+3x−1+4x2+5=x3+3x2+3x+1
−2x2+3=0 można na Δ lub tak
−2x2=−3 /:(−2)
x2=1,5
√6 √6
x=____ , x= − ___
2 2
27 sty 23:19