Równanie prostej
Anulka: Jakby to ktoś zadanie mógł rozwiązać:
Są dane punkty A= ( −1, −2 ) B=(7,2) C = ( 1,4).Znajdź równanie prostej ,w której zawarta jest
wysokość trójkąta ABC opuszczona z wierzchołka C i oblicz jego pole. Z góry dziękuje.
26 sty 17:34
Trivial:

1. Wyznacz równanie prostej AB.
2. Zauważ, że prosta SC ⊥ prostej AB.
3. Wyznacz równanie prostej SC.
26 sty 17:38
Trivial:
Żeby obliczyć pole:
1. Oblicz |AB|.
2. Oblicz d(C, pr. AB) = h.
26 sty 17:40
Paweł: Zadanie jest całkiem łatwe, napisze Ci jak je zrobic, a jeśli nadal nie będziesz wiedziała jak,
to napisz jeszcze raz:
Wiemy że wysokośc trójkąta jest to prosta prostopadła do prostej, w tym przypadku, AB.
Wyznacz prostą AB.
Następnie prosta przechodząca przez punkt C i prostopadła do prostej AB ( warunek
prostopadłości − a1*a2=−1). Jest to nasza szukana wysokośc.
Pole tego trójkąta wyliczysz ze wzoru
P{ABC}=1/2*|(xB−xA)(yC−yA)−(yB−yA)(xC−xA)|
Powodzenia.
26 sty 17:41
Gustlik: Są dane punkty A= ( −1, −2 ) B=(7,2) C = ( 1,4).Znajdź równanie prostej ,w której zawarta jest
wysokość trójkąta ABC opuszczona z wierzchołka C i oblicz jego pole. Z góry dziękuje.
Paweł, wzór na pole, który podałeś, wziął się z wyznacznika wektorów, tylko podałeś go w
najbardziej pogmatwanej i mało "strawnej" wersji, szczerze mówiąc mimo iż mocno "siedzę" w
matmie, to ten wzór musiałbym sobie każdorazowo wyprowadzać, albo zerżnąć z jakichś tablic czy
opracowań, bo w tej wersji jest on trudny do zapamiętania, natomiast z wektorów zrobię to z
marszu zbudzony w samym środku nocy, bo metoda jest łatwa i "wzrokowa".
Pokażę łatwą do obliczania i zapamietania metodę − wyjaśnienie tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18
1. Obliczam współrzędne wektorów AB
→ i AC
→
A=(−1, −2)
B=(7,2)
C = (1,4)
AB
→=B−A=[7−(−1), 2−(−2)]=[8, 4]
AC
→=C−A=[1−(−1), 4−(−2)]=[2, 6]
Liczę wyznacznik tych wektorów:
d(AB
→, AC
→)=
| 8 4 |
| 2 6 |
=8*6−4*2=48−8=40
| | 1 | | 1 | |
Pole P= |
| |d(AB→, AC→)|= |
| *40=20
|
| | 2 | | 2 | |
Podobne zadanie masz tutaj
76292
27 sty 01:47
Gustlik: Liczę r ównanie wysokości:
1) Obliczam współczynnik kierunkowy podstawy:
| | yB−yA | | 7−(−1) | | 8 | |
aAB= |
| = |
| = |
| =2
|
| | xB−xA | | 2−(−2) | | 4 | |
2) Wspólczynnik kierunkowy wysokości wyznaczam z warunku prostopadłości do podstawy AB:
Wysokość h ma równanie:
| | 1 | |
y=− |
| x+b i przechodzi przez punkt C = (1,4)
|
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Odp. Równanie wysokości: y=− |
| x+4 |
| |
| | 2 | | 2 | |
27 sty 01:53