wyznacz pole trojkata
nata: Dane sa wierzcholki trójkata A=(2,−1) B=(4,2) C=(5,1)
wyznacz pole trojkata ABC oraz rownanie prostej zawierajacej wysokosc trojkata poprowadzonej
z wierzcholka A.
26 sty 17:49
Basia:
sprawdź najpierw jaki to trójkąt czyli policz
|AB|, |AC|, |BC|
26 sty 17:54
nata:

naszkicowałam sobie rysunek pomocny i co dalej ?
Prosze o pomoc
26 sty 17:58
Basia:
no i jakie wnioski ?
napisałam Ci co masz zrobić
z rysunku też widać, ale rysunek to nie dowód
26 sty 18:01
sensit: Pole bardzo prosto możesz obliczyć
bierzesz wzór na długość odcinka
d = √(xb−xa)2+(yb−ya)2
i wyliczasz |AB| |BC| |AC|
i tak jak Basia napisała z rysunku też widać więc najprawdopodobniej wyjdzie trójkąt
równoramienny narysujesz sobie wysokość z Pitagorasa wyliczysz ją obliczysz pole.
26 sty 22:20
Gustlik: Pole najlepiej obliczyć z wyznacznika wektorów o wyjaśnienie metody tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18
A=(2,−1)
B=(4,2)
C=(5,1)
AB
→=B−A=[4−2, 2−(−1)]=[2, 3]
AC
→=C−A=[5−2, 1−(−1)]=[3, 2]
d(AB
→, AC
→)=
| 2 3 |
| 3 2 |
=2*2−3*3=4−9=−5
| | 1 | | 1 | |
P= |
| |d(AB→, AC→)|= |
| *5=2,5
|
| | 2 | | 2 | |
27 sty 00:41
Gustlik: Liczę równanie wysokości:
Współczynnik kierunkowy prostej BC będącej podstawą:
| | yC−yB | | 1−2 | | −1 | |
aBC= |
| = |
| = |
| =−1
|
| | xC−xB | | 5−4 | | 1 | |
Wspólczynnik kierunkowy wysokości wyznaczam z warunku prostopadłości:
Wysokość h ma równanie:
y=x+b i przechodzi przez punkt A=(2, −1)
−1=2+b
−1−2=b
b=−3
Odp: y=x−3
27 sty 00:46
tuczek: fajnie fajnie

nic nie zrozumiałem. choć sam mógłbym to rozwiązac to chciałem sie upewnić czy
dobrze do tego podszedłem ale totalnie nic nie rozumiem z tego co napisaliscie
29 kwi 14:49