matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz. Jakby ktoś mógł to tak krok po kroczku :P
Sophie :
W ciągu geometrycznym dane są: q=2, s
5
=62. Wyznacz a
1
i a
2
26 sty 16:55
Wojteczek:
korzystasz ze wzoru na sume ciagu geometrycznego
https://matematykaszkolna.pl/strona/279.html
1−2
5
62=a
1
1−2
62=31a
1
a
1
=2 a
2
=a
1
*q a
2
=2*2=4
26 sty 17:00
Basia:
1−q
5
S
5
= a
1
*
1−q
1−2
5
62 = a
1
*
1−2
wylicz a
1
a
2
= a
1
*q
26 sty 17:00