Dzielenie wielomianów
AeS: Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez podany obok dwumian, nie wykonując dzielenia,
jeśli:
W(x) = −2x3 + 4x2 − 5x + 1, x−2
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć na tym przykładzie...jak zrobić to zadanie?
23 sty 23:25
Basia:
policz W(2) to jest ta reszta
23 sty 23:28
AeS: Rzeczywiście wyszło i odp. zgadza się z kluczem do zadań...z tym że skąd mam wiedzieć, że to
akurat W(2) ?
23 sty 23:48
Basia:
jeżeli R jest resztą z dzielenia W(x) przez x−p to
W(x)= (x−p)*Q(x)+R
stąd
W(p) = (p−p)*Q(x)+R
W(p) = 0*Q(x)+R
R=W(p)
u Ciebie p=2
23 sty 23:52
AeS: Teraz już rozumiem...

Dziękuję ślicznie za pomoc.
23 sty 23:55
AeS: Mam jeszcze jedno pytanie, jeżeli zadanie brzmi podobnie...z tym że należy wykonać dzielenie,
to co trzeba tym razem zrobić?
24 sty 01:39
Basia:
może napisz dokładnie, bo nie bardzo rozumiem pytanie
24 sty 01:44
AeS: Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez podany obok dwumian, wykonując dzielenia,
jeśli:
W(X) = 4x3 − 2x2 + 3x + 1, x − 4
Zrozumiałam to tak, że muszę wykonać zwyczajne dzielenie...czyli:
(4x3 − 2x2 + 3x + 1) : (x − 4) = 4x2 + 14x + 59
−4x3 + 16x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= 14x2 + 3x
−14x2 + 56x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= 59x + 1
−59x + 236
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= 237
24 sty 02:14
Basia:
tak; oczywiście o to chodzi
24 sty 02:21
Sandra: Oblicz resztę z dzielenia z wielomianów W(x) przez podany obok dwumian wykonując dzielenie
jeśli :
c) W(x) = x4 + 3x3+x+4 , x−2
d) W(x) = 3x5−2x4+x2−3 ,x−1
15 wrz 15:23
Sandra: Czy mogła bym prosic o wytłumaczenie jak rozwiązac te dwa działania ?
15 wrz 15:24
15 wrz 15:29