Jakub: Czekam i czekam, czy to ja muszę być

No ale się nie doczekałem

Więc odpowiadam.
Punkt A=(1,-3) nie należy do prostej y-2x=0, co łatwo sprawdzić wstawiając współrzędne do
równania.
-3-2*1=-5≠0
Prosta o równaniu y-2x=0 nie zawiera więc przekątnej kwadratu, która wychodzi z
wierzchołka A, tylko tą drugą. Jak policzę teraz odległość punktu A od prostej y-2x=0 to
będę miał połowę długości przekątnej kwadratu. Liczę ze wzoru ze strony
1249
-2x+y=0
|-2*1+(-3)| |-5|
d = ------------------- = ------------- =
√5
√(-2)2+12 √5
Mam połowę przekątnej czyli cała przekątna ma długość 2
√5. Ze wzoru na długość
przekątnej kwadratu
a
√2=2
√5 /:
√2
a = 2
√5/
√2 =
√10
Odp. Długość boku kwadratu to
√10