matematykaszkolna.pl
funkcje/parametr sweetghost: rysuneknaszkicuj wykres funkcji f(x) = ||x−2|−2|−2, a następnie określ, w zależności od wartości parametru k, liczbę rozwiązań równania f(x) = k244−2−22 ta funkcja będzie wyglądać mniejwięcej tak:.. ale co dalej mam zrobić?
23 sty 15:33
ICSP: Zapewne cos takiego 0 rozwiązań dla k ∊ (−;−2) − odczytujemy na osi OY w tym przedziale nie ma wykresu funkcji 2 rozwiązania dla k ∊ {2} suma (0;+) w tym przedziale są po dwa
23 sty 15:36
ICSP: Resztę mam nadzieję że dokończyszemotka
23 sty 15:37
sweetghost: tam powinno być: naszkicuj wykres funkcji f(x) = ||x−2|−2|−2, a następnie określ, w zależności od wartości parametru k, liczbę rozwiązań równania f(x) = k nie wiem skad te cyferki na końcu mi się wzięły
23 sty 15:39
zak: dla k=−2 2 rozw itd jedziesz w gore wykresu
23 sty 15:40
zak: dla knalez(−2,0) −4 rozw
23 sty 15:40
sweetghost: aa.. już rozumiem xd dziękuje emotka
23 sty 15:41
sachi: jak narysowałeś tą funkcję? ciąglę wychodzi mi inaczej i nie wiem dlaczegoemotka
10 lut 13:58
sachi: juz wiem emotka
10 lut 14:01
akante: ktoś mógłby wyjaśnić jak rysować funkcję z taką wartością bezwzględną?
18 mar 19:58
Krzysiek : https://matematykaszkolna.pl/strona/1446.html https://matematykaszkolna.pl/strona/48.html zobacz na 1 przyklad masz ogolny schemat rysowania takiej funkcji (oczywiscie sa inne dane ale idea taka sama ) teraz zabieramy sie za rysowanie tej funkcji Mamy taka funkcje postaci f(x)=||x−2|−2||−2 1 zabieramy sie za rysowanie funkcji ktrora jest wewnatrz wartosci czyli |x−2|−2 zobacz na 2 link jak ja narysowac . Rysujesz f(x)=|x| przesuwasz ja o 2 jednostki w prawo (1 link ) i potem calosc o 2 jednostki w dol czyli o wektor [2,−2] Teraz dobrze musisz sie skupic . Ale TY niemasz |x−2|−2 tylko f(x)=||x−2|−2| Teraz rysujac wykres |x−2|−2 czesc wykresu bedzie pod osia OX a TY masz narysowac ||x−2|−2| − zauwaz ze ta funkcja \x−2|−2 jeszce jest w wartosci bezwzglednej czyli ||x−2|−2| Teraz zasadnicze pytanie . Czy wartosc bezwzgledna moze byc ujemna ? Oczywiscie ze nie . Wobec tego ta czesc wykresu f(x)=|x−2|−2 ktora jest pod osia OX odbijasz nad osOX i dostajesz wykres ||x−2|−2| i na koncu wykres ||x−2|−2| przesuwasz o 2 jednostki w dol bo masz na koncu −2 Oczywiscie mozesz tez zrobic to tak .Rysujesz f(x)=x przesuwasz go o 2 jeednostki w prawo i dostajesz f(x)=( x−2) Wkres f(x)=(x−2) przeswasz o 2 w dol i dostajesz f(x)=(x−2)−2 . Teraz ta czesc wykresu co jest pod osia OX odbijasz nad os i dostajesz wykres f(x)=||x−2|−2| Teraz wykres f(x)=||x−2|−2| przesuwasz o 2 jednostki w dol i masz f(x)=||x−2|−2|−2 .Mam nadzieje ze w miare prosto wytlumaczylem CI to .
18 mar 21:56
krystek: 1 kreslisz y=x−2 2) y=Ix−2I ujemne wartości odbijasz nad oś oX 3) y=Ix−2I−2 obniżasz w dół o 2 jednostki 4 y=IIx−2I−2I ujemne wartości odbijasz nad oś OX 5) y=IIx−2I−2I−2 obniżasz o 2 jednostki
18 mar 22:02