funkcje/parametr
sweetghost:

naszkicuj wykres funkcji f(x) = ||x−2|−2|−2, a następnie określ, w zależności od wartości
parametru k, liczbę rozwiązań równania f(x) = k244−2−22
ta funkcja będzie wyglądać mniejwięcej tak:.. ale co dalej mam zrobić?
23 sty 15:33
ICSP: Zapewne cos takiego
0 rozwiązań dla k ∊ (−∞;−2) − odczytujemy na osi OY w tym przedziale nie ma wykresu funkcji
2 rozwiązania dla k ∊ {2} suma (0;+∞) w tym przedziale są po dwa
23 sty 15:36
ICSP: Resztę mam nadzieję że dokończysz
23 sty 15:37
sweetghost: tam powinno być:
naszkicuj wykres funkcji f(x) = ||x−2|−2|−2, a następnie określ, w zależności od wartości
parametru k, liczbę rozwiązań równania f(x) = k
nie wiem skad te cyferki na końcu mi się wzięły
23 sty 15:39
zak: dla k=−2 2 rozw itd jedziesz w gore wykresu
23 sty 15:40
zak: dla knalez(−2,0) −4 rozw
23 sty 15:40
sweetghost: aa.. już rozumiem xd
dziękuje
23 sty 15:41
sachi: jak narysowałeś tą funkcję? ciąglę wychodzi mi inaczej i nie wiem dlaczego
10 lut 13:58
sachi: juz wiem
10 lut 14:01
akante: ktoś mógłby wyjaśnić jak rysować funkcję z taką wartością bezwzględną?
18 mar 19:58
Krzysiek : https://matematykaszkolna.pl/strona/1446.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/48.html zobacz na 1 przyklad masz ogolny schemat rysowania takiej funkcji (oczywiscie sa
inne dane ale idea taka sama )
teraz zabieramy sie za rysowanie tej funkcji
Mamy taka funkcje postaci f(x)=||x−2|−2||−2
1 zabieramy sie za rysowanie funkcji ktrora jest wewnatrz wartosci czyli |x−2|−2 zobacz na 2
link jak ja narysowac . Rysujesz f(x)=|x| przesuwasz ja o 2 jednostki w prawo (1 link ) i
potem calosc o 2 jednostki w dol czyli o wektor [2,−2]
Teraz dobrze musisz sie skupic . Ale TY niemasz |x−2|−2 tylko f(x)=||x−2|−2|
Teraz rysujac wykres |x−2|−2 czesc wykresu bedzie pod osia OX a TY masz narysowac ||x−2|−2| −
zauwaz ze ta funkcja \x−2|−2 jeszce jest w wartosci bezwzglednej czyli ||x−2|−2|
Teraz zasadnicze pytanie . Czy wartosc bezwzgledna moze byc ujemna ? Oczywiscie ze nie .
Wobec tego ta czesc wykresu f(x)=|x−2|−2 ktora jest pod osia OX odbijasz nad osOX i dostajesz
wykres ||x−2|−2| i na koncu wykres ||x−2|−2| przesuwasz o 2 jednostki w dol bo masz na koncu
−2
Oczywiscie mozesz tez zrobic to tak .Rysujesz f(x)=x przesuwasz go o 2 jeednostki w prawo i
dostajesz f(x)=( x−2) Wkres f(x)=(x−2) przeswasz o 2 w dol i dostajesz f(x)=(x−2)−2 . Teraz
ta czesc wykresu co jest pod osia OX odbijasz nad os i dostajesz wykres f(x)=||x−2|−2|
Teraz wykres f(x)=||x−2|−2| przesuwasz o 2 jednostki w dol i masz f(x)=||x−2|−2|−2 .Mam
nadzieje ze w miare prosto wytlumaczylem CI to .
18 mar 21:56
krystek: 1 kreslisz y=x−2
2) y=Ix−2I ujemne wartości odbijasz nad oś oX
3) y=Ix−2I−2 obniżasz w dół o 2 jednostki
4 y=IIx−2I−2I ujemne wartości odbijasz nad oś OX
5) y=IIx−2I−2I−2 obniżasz o 2 jednostki
18 mar 22:02