Robin:
Pierwszy wyraz ciągu geometrycznego jest równy 2. Suma jego pierwszych ośmiu wyrazów jest 5 razy większa od sumy pierwszych 4 wyrazów. Oblicz dziewiąty wyraz tego ciągu.
16 mar 17:32
Jakub:
Wzór na sumę wyrazów ciągu geometrycznego masz tutaj:
279
a
1=2
Z tego wzoru suma pierwszych 8 wyrazów to 2*(1-q
8 / 1-q)
i o ona jest większa od sumy pierwszych czterech wyrazów 2*(1-q
4 / 1-q).
Układasz równanie: 2*(1-q
8 / 1-q) = 5 * 2 (1-q
4/1-q) i rozwiązujesz.
16 mar 18:32
Robin:
i wychodzi coś wielomian : 2q
8 - 10q
4+8 i jak z tego obliczyć rozwiązania

moge sprawdzać czy kolejne dzielniki liczby 8 pasują, pasuje 1 i -1 ale chcąc obliczyc teraz schematem Hornera pozostałe pierwiastki wielominu wychodzi coś dziwnego, nie wiem co dalej.
16 mar 19:24
Jakub:
No tak pośpieszyłem się z tym rozwiązaniem. Dalej robisz tak z tym równaniem.
2q
8-10q
4+8=0
2(q
4)
2-10q
4+8=0
wprowadzasz zmienna pomocnicza t=q
4
2t
2-10t+8=0
dalej robisz podobnie jak tutaj
1389
Tak przy okazji jak masz wielomiany stopnia większego niż 4 to dzielniki, schemat Hornera i tak dalej to kiepski pomysł bo masę roboty.
Niby można, ale pewnie istnieje prostszy sposób jak tutaj.
16 mar 19:57