pomocy <33!
banan!: Kula tocząca się po rożni pochyłej w pierwszej sekundzie przebyła drogę 0,5m, a w każdej
następnej sekundzie−drogę o 1m dłuższą niż w poprzedniej sekundzie. Oblicz drogę, którą
przebyła kula w ciągu początkowych 10 sekund.
20 sty 20:16
banan!: pomooocy! <333
20 sty 20:29
bart: z tarciem czy bez?
20 sty 20:33
banan!: bez tarcia
20 sty 20:33
robertk.: to z fizy nie

? na logike − pierwsza sekunda 0.5m, druga − 1.5m , trzecia − 2.5m ...
dziesiąta − 9.5m
ale roznia jest pochyla, skoro z fizy zadanie, to powinienes skozystac z ruchu przyspieszonego,
jesli zadanie z maty, to ciagi arytmetyczne. a1= 0.5, r=1 obliczasz a10 wzorem podanym np
na tej stronie:
https://matematykaszkolna.pl/strona/264.html
20 sty 20:34
bart: w sumie to to jest ciag

0,5 +1,5 + 2,5 +..+n
an=0,5+9r r=1
| | 10 | |
Sn= |
| *10=50m |
| | 2 | |
20 sty 20:35
banan!: Do banku wpłacono 2000 zł na 2 lata przy rocznej stopie procentowej 6%. Ile będzie wynosił
kapitał po upływie tego okresu, jeżeli odsetki są kapitalizowane: a) co pół roku, b) co
kwartał, c) co miesiąc?
20 sty 20:48