NIE NIE :<
Łuki: Nie lubię Geometrii

potrzebna pomoc

Pole powierzchni bocznej walca o promieniu podstawy 1 cm jest równe 4π cm
2 , oblicz oblicz
wysokość walca
16 sty 16:36
Trivial:
Czym jest powierzchnia boczna walca? Odpowiedz sobie na to pytanie, a zadanie stanie się
proste.
16 sty 16:38
Łuki: Ej to wysokość czyli H = 2 Dobrze mam ?
16 sty 16:44
Trivial: Tak.
16 sty 16:45
Łuki: Mam jeszcze takie zadanko
Przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu 16 cm2 , oblicz pole i objętość walca
16 sty 16:49
Łuki: Potrzebna pomoc
16 sty 16:56
Trivial:
Przekrój osiowy jest kwadratem, tzn.
H = 2R
H*2R = 16 cm2
Dalej już sobie dasz radę.
16 sty 17:06
Łuki: Objętość V = 128π tak mi wyszło
16 sty 17:15
Łuki: Pc = 64π Takie wyszło mi pole. Wyniki v i Pc są dobre ?
16 sty 17:20
Boruc1c: Napisz wzór jakim to obliczales?
Bo moim zdaniem wyniki sa inne...
16 sty 17:37
Łuki: Wzór na v = πr2 * h
Pc = 2πr (r + h) Takie wzory
16 sty 17:41
Łuki: To dobre mam wyniki
16 sty 17:48
Boruc1c: obydwa wzory masz dobre, ale v=π22 * 4 = 16π cm3
Pc= 24π cm3
Mi wydaje sie ze takie powinny byc wyniki
16 sty 17:49
16 sty 17:50
16 sty 17:52
Łuki: Spaz
No wypraszam sobie ja właśnie stamtąd czerpię wzory albo z mojej książki
16 sty 17:54
Łuki: To jaki wynik jest dobry mój czy Boruca
16 sty 17:56
Łuki: Boruc przecież wysokość = 8 a nie 4
16 sty 18:07
MCC: 4R2=16
R2=4
...
16 sty 18:14
Łuki: Czyli V = 32π
P
c = 24π
I to jest dobry wynik ?

16 sty 18:18
Łuki: Hej proszę o potwierdzenie że jest wynik dobry
16 sty 18:25
MCC: Pc tak, ale V policz jeszcze raz, tylko dobrze podstaw.
16 sty 18:27
Łuki: Czyli V = 16π cm
3 i koniec
16 sty 18:30
MCC: tak
16 sty 18:45