Galfield:
Proszę o pomoc:
Wyznacz funkcję odwrotna: f(x)=log(logx)
Wyznacz funkcję odwrotną: f(x)=x+1/5x-1
Jeżeli zadanie jest za trudne to proszę napisać.
13 gru 16:17
Jakub:
Spróbuj tak:
y=log(logx)
10y = logx
1010y = x
czyli funkcją odwrotną do y=log(logx) jest y = 1010x
13 gru 18:39
Jakub:
Korzystam ze wzoru a
loga x = x ze strony
218
13 gru 18:41
Jakub:
Druga funkcja to
y= (x+1 /5x-1) /*5x-1
y(5x-1) = x+1
5xy - y = x+1
5xy-x = 1+y
x(5y-1) = 1+y /:(5y-1)
x = 1+y / 5y-1
czyli funkcja odwrotna y = 1+x / 5x -1
Trzeba jeszcze wyznaczyć dziedzinę obu funkcji.
13 gru 18:45
h:
53
13 gru 21:43