ekstrema
turnie: Mam zadanie z ekstremum i potrafię je obliczyć bez problemu, ale nie wiem na końcu jak
stwierdzić które to minimum a które maksimum. Jakby mógł ktoś wytłumaczyć mi na takim
przykładzie:
f(x)=1/3*x3 - x2 - 3x
f'(x)= x2 - 2x - 3
(x-3)(x+1)=0
x=3 x=-1
f(-1)=5/3
f(3)=-9
no i mamy te 5/3 oraz 9 i nie wiem które to maks a które min.
27 sty 16:09
Mickej: wow pochodna macha a nie wie które to min a które maks ciekawe................
27 sty 16:10
Mickej: zbadaj sobie znak pochodnej to będziesz wiedzial
27 sty 16:11
turnie: Chodzi o to, że:
f'(x)>0
dla -∞,-1)u(3,+∞)
i f'(x)<0
(-1,3)
27 sty 16:17
Mickej: 387 tutaj masz wytłumaczone
27 sty 16:23
turnie: Zaglądałem tam i nie kumam za bardzo.
27 sty 16:24
puma:
badasz monotoniczność f(x)
f'(x) ≥ 0 ---- to f(x) --- rośnie
f'(x) ≤ 0 ---- to f(x) --- maleje
czyli jeżeli po lewej str. miejsca zerowego funkcja maleje
a po prawej str. tego miejsca rośnie to;
w miejscu zerowym pochodnej jest co?... minimum!
a jak odwrotnie ? to.... maximum!
w podanym przez Ciebie przykładzie;
miejsca zerowe pochodnej to x= 3 i x= - 1
f'(x) ≥0 <=> (x-3)(x +1)≥0 <=> x€( - ∞, -1> U < 3,∞) -- tu f(x) -- rośnie
f'(x) ≤0 <=> (x-3)(x+1)≤0 <=> x€< -1, 3> --- tu f(x) --- maleje
czyli juz widzisz co dzieje się po lewej i prawej str. x = -1
czyli dla x = -1 --- jest max równe f(-1) = 5/3
dla x= 3 --- widzisz już? po lewej str. maleje po prawej rośnie
czyli dla x= 3 --- ma minimum równe f(3) = - 9
rozumiesz już? to nie takie trudne?
27 sty 16:24
turnie: Już rozumiem
27 sty 16:24
puma:
Dzięki komu?

27 sty 16:25
turnie: puma dziękuję bardzo. wreszcie zarówka się zapaliła
27 sty 16:25
puma: OK! cieszę sie bardzo!

właśnie o ten "żar" chodzi
27 sty 16:26
turnie: zajżałem tam gdzie Mickey mnie wysłał...

Ale jestem wdzieczny Tobie również, wielkie dzieki

I twoje słowa potiwerdziły moje
domysły
27 sty 16:26