jak najprościej obliczyć przedzialy monotoniczności funkcji i jej miejsca zerowe
Alina:
12 sty 18:04
zakochana w matmie: za f(x) lub y (lub kjakakolwiek inna literka ktora ukresla dana f−cje podstawic 0. jesli jest
to f−cja kwadratowa nalezy wyliczyc deltę Δ=b2−4ac a pozniej x1=−b − √Δ/23 i x2=−b +
√Δ/2a monotoniczność f−cji liniowej jesli wspolczynnik a jest dodatni f−ja jest rosnąca
jesli ujemny to malejąca <p,+∞) a jesli wspolczynnik a jest dodatni to funkcja jest rosnąca w
przedziale <p,+∞) a malejąca w przedziale(−∞,p> gdzie p=−b/2a
12 sty 18:42
zakochana w matmie: pomyłka x
1 = −b−
√Δ/2a sorkii za literowke (cyfrówke)
12 sty 18:43
matiasek: f(x)= x2−2x−8
7 cze 21:27
7 cze 22:04
asdf: najprościej? policz pierwszą pochodną (f'(x))
miejsca zerowe:
f(x) = 0
7 cze 22:06