Sprawdz czy ΔABC jest prostokątny
Eff: Dane punkty :A(6,−1) B(2,3) C(−6,−5)
Sprawdz czy ΔABC jest prostokątny
6 sty 13:02
Trivial: Policz wektory: AB, BC, CA i sprawdź czy iloczyn skalarny którejkolwiek pary jest równy 0.
Lub: Policz długości AB, BC, CA i sprawdź twierdzenie Pitagorasa dla każdej pary.
6 sty 13:04
Kasia: Policz długości odcinków AB, AC, BC i jeżeli długość dwóch krótszych do kwadratu daje długość
najdłuższego do kwadratu, to ten Δ jest prostokątny (z Pitagorasa).
6 sty 13:05
mac: Narysuj w układzie współrzędnych, następnie policz długości odpowiednich boków (AB, AC, BC).
Wzór na długość boków:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
Następnie na podstawie twierdzenia pitagorasa liczysz:
|AB|
2 + |AC|
2 = |BC|
2 (BC to jest przeciwprostokątna)
i sprawdzasz czy są równe, np.: jak będzie wynik 20 = 20 to trójkąt prostokątny jakby było
natomiast 20 = 29 to nie jest prostokątny.
6 sty 13:05