Judyta:
Mam problem zadaniem bo nie wiem tak na prawdę jak się za nie zabrać:/ Proszę o pomoc
Zad. Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań
mx- y= 1
4x + my= m
jest para liczb (x
0, y
0) taka, że liczby 2; x
0 +1; y
0 (w podanej kolejności) tworzą ciąg arytmetyczny?
Jakub:
Jeżeli liczby tworzą ciąg arytmetyczny, to skorzystaj z własności ciągu
arytmetycznego strona
264.
Będziesz miała x
0+1 = (2 * y
0)/2 czyli x
0 -1 = y
0
teraz za x w układzie wstaw x
0, a za y wstaw (x
0-1) i masz układ równań z dwiema niewiadomymi z czym już sobie poradzisz.