sinus
Bartek: oblicz (sinα+cosα)2+(sinα−cosα)2
2 sty 12:34
Nowy Rok:
(a + b)2 = a2 + 2ab + b2
(a − b)2 = a2 − 2ab + b2
2 sty 12:36
2 sty 12:37
Bartek: Prosze o sprawdzenie
(sinα+cosα)2+(sinα−cosα)2= sinα ²+2 sinα cosα + cosα ²+ sinα ²−2 sinα cosα + cosα ²=2 sinα ²+2
cosα ²
2 sty 17:32
Chvdy: z obu nawaisów bedziesz miał po ich rozwiązaniu jedynke trygonometryczną i wartości środkowe
2sinxcosx − 2sixcos czyli wynikiem bedzie 2
2 sty 17:35
Bartek: moglbys to dokladniej opisac jak mam to rozwiazac?
2 sty 17:39
Chvdy: ok juz. sekunda
2 sty 17:49
Chvdy: (sinα+cosα)2+(sinα−cosα)2 będe pisał x zamias α
sin2 x+2cosxsinx + cos2 x pierwszy nawias rozwiazany
sin2 x −2cosxsinx + cos2 x drugi nawias rozwiązany
czyli
sin2 x +2cosxsinx + cos2x + sin2 −2cosxsinx + cos2 x = bierzesz z jedynki
trygonometrycznej łaczysz siinusy i cosinusy które są do kwadratu czyli sin2 +cos2 x =1
więc 1 +1 + 2cosxsinx −2cosxsinx =2
2 sty 17:55
Bartek: czyli w przypadku (tgα+ctgα)
2−(tgα−ctgα)
2= tez 2

2 sty 18:59
Chvdy: o ile sie nie mylę to 4.
skorzystaj z tego. jak Ci sie nie uda to pisz.
2 sty 19:06
Bartek: najpierw rozwiazuje nawiasy:
tg
2α+2ctgαtgα+ctg
2α−tg
2α−2ctgαtgα+ctg
2α=

?
2 sty 19:12
Chvdy: | | sinx | | cosx | |
przy tych 2tgctg sie skróci bo |
| * |
| |
| | cos | | sinx | |
i przed całym drugim nawiasem masz minus czyli bedzie tak −tg
2 α+ 2ctgαtgα−ctg
2 α
2ctgαtgα = 2 z tego co Ci powyzej napsiałem (2*1=2) i później 2+2=4
2 sty 19:19