Gustlik: Najprosciej z wektorów:
| | xA+xC | | yA+yC | |
a) Środek symetrii to środek przekątnej AC: S=( |
| , |
| )
|
| | 2 | | 2 | |
| | −4+8 | | 1+(−3) | |
S=( |
| , |
| )=(2, −1)
|
| | 2 | | 2 | |
b) Liczę współrzedne wektora AB
→=B−A=[1−(−4), 6−1]=[5, 5]
Liczę współrzędne wektora DC
→=C−D=[8−x, −3−y]
Wektory AB
→ i DC
→ są równe, więc ich wspólrzędne też są równe.
8−x=5
−x=5−8
−x=−3
x=3
−3−y=5
−y=5+3
−y=8
y=−8
Zatem D=(3, −8)
c)
Liczę współrzędne wektora AD
→=D−A=[3−(−4), −8−1]=[7, −9]
Liczę wyznacznik wektorów
d(AB
→, AD
→)=
| 5 5 |
| 7 −9 |
=5*(−9)−5*7=−45−35=−80
Odp: Pole P=|d(AB
→, AD
→)|=80