geometria
ania: Punkty ABCtakie ze A=(−4;1) B=(1;6) C=(8;−3) są kolejnymi wierzchołkami rownoległoboku ABCD a)
wyznacz współrzedne punktu S,który jest środkiem symetrio tego równoległoboku b)wyznacz
wspołrzędne wierzchołka D C) POLE ROWNOLEGLOBOKU
1 sty 11:47
think:

z własności równoległoboku przekątne dzielą się w połowie i ten punkt przecięcia to jest środek
symetrii równoległoboku.
czyli jeśli przeciwległe wierzchołki to AC to S = środek odcinka AC
jeśli masz S to wierzchołek D liczysz z tego samego, że
połowa BD = S
pole równoległoboku podstawa * wysokość, czyli liczysz długość dowolnego odcinka np BC i to
jest podstawa równoległoboku i odległość wierzchołka A od prostej BC co stanowi wysokość tego
równoległoboku.
1 sty 12:30