Proszę o pomoc w tych zadaniach.
pati:
1. rozwiąż równania i nierówności:
x2−2x−4<0
|x−3|>5
|x+7|=4
x3+2x2 −x−2=0
2. Dla jakiego parametru m rozwiązaniem równania jest liczba 2
(3m+2)x−7=0
3. Dla jakiego parametru m równanie ma jedno rozwiązanie
2x2−x+2m+1=0
4. Dany jest sin alfa= 2/3 oblicz wartość wyrażenia cos2 α − sinus α
5. Oblicz objętość prostopadłościanu którego podstawa jest kwadratem P=16 i którego przekątna
tworzy z podstawą kąt 30 stopni.
6. W pudełku znajduję się 8 białych kul i 2 czarne. Losujemy bez zwracania dwie kule. oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania kul tych samych kolorów.
8. Iloczyn pewnej liczby i liczby od niej o jeden mniejszej wynosi 20. oblicz sumę tych liczb.
29 gru 23:45
zenon: 1. liczymy Δ potem miejsca zerowe i robimy wykres, to chyba kazdy potrafi zrobic,
|x−3|>5
x−3>5 lub x−3<−5, robimy wykresy, zaznaczamy sume rozwiazan
rozwiazujemy dwa rownania
x+7=4 i x+7=−4, zapisujemy w odp te 2 rozwiazania
rozkladamy na czynniki dana funkcje
x3+2x2−x−2=0
x2(x+2)−1(x+2)=0
(x2−1)(x+2)=0
(x−1)(x+1)(x+2)=0 wyznaczamy teraz miejsca zerowe
30 gru 11:17
zenon: 2. mamy odpowiedziec dla jakiego m w tym rownaniu x wyniesie 2, czyli wystarczy podstawic 2 za
x i rozwiazac
30 gru 11:21
zenon: 3. Δ=0 wtedy funkcja ma jedno rozwiazanie wiec
liczymy delte gdzie a=2 b=−1 c=2m+1
Δ= (−1)2−4*2*(2m+1) i z tego juz bez problemu policzysz m
30 gru 11:27
zenon: 4. skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
cos2α+sin2α=1
czyli cos2α zapisz jako 1−sin2α, sinus masz podany wiec dalej to juz proste liczenie
30 gru 11:30
Marcin W: Zenon odpowiedzialem jej na wszystkie te zadania nie wiem po co Pati dubluje watek



Usuwałbym takich użytkowników i im nie pomagał...
30 gru 11:32
Marcin W: Tutaj jej to rozwiązałem
71293 po co dublujesz wątki Pati ?
30 gru 11:34
zenon:

Pp=16 Pp−pole podstawy
a
2=16
a=4
d=a
√2=4
√2
rozwiazujemy trojkat wykorzystujac wlasnosci trojkata z katami 30,60,90 stopni
D=2b
V=Pp*b
30 gru 11:40
zenon: sory nie widzialem
30 gru 11:41
pati: nie ,nie...ja wczoraj założyłam ten watek dwa razy,bo za pierwszym nie bylo widac zadnej
tresci...jestem tu pierwszy raz i stad moja niewiedza... Myslalam,ze jak nie bedzie widac na
tej pierwszej stronie zadania to nikt nie wejdzie i nie pomoze... Mylilam sie,wiec przepraszam
i dzieki wielkie za pomoc
30 gru 11:48