Proszę o pomoc w tych zadania,z góry dziękuję ścisłym umysłom ;)
pati: 1. rozwiąż równania i nierówności:
x2−2x−4<0
|x−3|>5
|x+7|=4
x3+2x2 −x−2=0
2. Dla jakiego parametru m rozwiązaniem równania jest liczba 2
(3m+2)x−7=0
3. Dla jakiego parametru m równanie ma jedno rozwiązanie
2x2−x+2m+1=0
4. Dany jest sin alfa= 2/3 oblicz wartość wyrażenia cos2 α − sinus α
5. Oblicz objętość prostopadłościanu którego podstawa jest kwadratem P=16 i którego przekątna
tworzy z podstawą kąt 30 stopni.
6. W pudełku znajduję się 8 białych kul i 2 czarne. Losujemy bez zwracania dwie kule. oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania kul tych samych kolorów.
8. Iloczyn pewnej liczby i liczby od niej o jeden mniejszej wynosi 20. oblicz sumę tych liczb.
29 gru 23:48
magda: x
2−2x−4<0 jest to nierówność kwadratowa
wylicz deltę oraz pierwiastki
ax
2+bx+c=0
Δ=b
2−4ac
30 gru 10:35
pati: w sumie z tymi zadaniami umiem sobie poradzic gdzie sa rown i nierown. Chociaz zeby sie
upewnic ze mam je dobrze, wyniki by sie przydaly. Gorzej z tymi kolejnymi zadaniami....
30 gru 11:11
Marcin W: |x−3|>5
Wszystkie liczby oddalone od 3 o wiecej niż 5 jednostek
x∊(−∞,−2)∪(8,∞)
|x+7|=4
x=−3 lub x=−11
30 gru 11:11
Marcin W: no to wynik do wielomianu ostatniego w zad1 to −2,1,−1
30 gru 11:13
Marcin W: Zad 2
podstaw za x=2 i wylicz m. (wyjdzie 0,5)
30 gru 11:14
Marcin W: w zad 3 policz sobie deltę i porównaj do zera(tzn wylicz m):
1−4*2*(2m+1)=0
30 gru 11:15
pati: dzięki,dzieki,dzieki

Proszę o więcej
30 gru 11:16
Marcin W:

4. patrz na rysunek z Tw Pitagorasa wylicz trzeci bok i będziesz już mogla odczytac sinusa i
cosinusa tego kąta wiec wystarczy podstawić do szukanego wzoru w zadaniu.
30 gru 11:17
Marcin W: 6)
Ω=C
210
A− zdarzenie− bla bla bla
A=C
28+C
22
30 gru 11:19
Marcin W: x*(x−1)=20
x+(x−1)=?⇒2x−1=?
x2−x−20=0
Δ=81
x1=−4 x2=5
−9,9
30 gru 11:26
Marcin W:

skoro podstawa kwadrat i pole wynosi 16 to bok musial wynosic 4 zatem przekatna 4
√2 zatem
wysokosc H graniastosłupa mozna policzyc :
| √3 | | H | |
| = |
| <−−− stad wyliczysz H i podstawisz do wzoru V=Pp*H |
| 3 | | 4√2 | |
30 gru 11:30
pati: wszystkie wskazówki bardzo mi pomogly i zrobilam te zadania...jednak nie jestem pewna gdy nie
mam odpowiedzi . moglby ktos cale te zadania dla mnie rozwiazac (od 4go do konca) z koncowym
wynikiem
30 gru 20:58