Bardzo proszę o sprawdzenie nastepujacych zadan. Po latach
przerwy zachciało się szkoły a niewiele pamiętam i program
nauczania uległ zmianie.
Z góry bardzo dziękuję 
Dane sa zbiory: A=(−∞;1) i B=<−2;5> Waznacz i zaznach na osi liczbowej zbiory:
A∪B =(−∞,5>
A∩B=(−2,−1)
A/B = (−∞,−2>
B/A = <−1,5)
Mam jeszcze problemy z klamrami () czy <>
W jaki sposob zaznaczyc odpowiedzi na osi liczbowej? Zamalowac
A sięga od −∞ do 1 (a nie do −1).
A∪B inaczej wyjdzie (chyba że rys. jest dobry a opis niepoprawny)
A/B popraw (brzeg)
B/A tez pewnie należy poprawić
o przepraszam, rzeczywiscie zrobilam blad rysunek ma tak wygladac
A∪B = (−∞,5>
A∩B = (−2,1)
A/B = (−∞,−2)
B/A = (1,5)
Czy teraz jest poprawnie?
Jeżeli mamy zbiór niedomknięty, czyli nawiasy (), to zaznaczamy na rysunku otwarte kółeczko.
Jeżeli mamy zbiór domknięty, czyli znaki <>, to zamalowane kółeczko.
Tak żeby się potem nie myliło.
A∪B = (−∞, 5>
Na marginesie łatwo zapamiętać, który znak to suma zbiorów. Znak sumy ma U w nazwie. sUma.
Teraz już nigdy się nie pomyli.
A∩B = <−2, 1)
A\B = (−∞, −2)
B\A = <1, 5>
Mam nadzieję, że wszystko jasne.
Tak to powinno wyglądać graficznie
Jak Trivial napisał swoje rozwiązania, zauważyłem że pominąłem
ten brzeg. Szkoda, że babcia nie zaznacza brzegów na rysunku − może wtedy bym się nie
pomylił


!
Mialabym jeszcze prosbe o pomoc w nastepujacych zadaniach:
1. Dwoch studentow pojechalo na wycieczke rowerowa. Pierwszego dnia pokonali 15% calej trasy,
| 1 | ||
drugiego dnia przejechali | pozostalej drogi. Trzeciego i czwartego dnia przejechali po | |
| 3 |
| 17 | ||
calej trasy a piatego dnia przejechali ostatnie 34 km. Oblicz ile kilometrow | ||
| 120 |
| 9 | 4 | |||
x = | = 1 | |||
| 5 | 5 |
| 4 | ||
Odpowiedź: Należy dolać 1 | litra wody. | |
| 5 |
Napisałem:
3*8 = (3 + x)*5
27 = 15 + 5x
Powinno być:
3*8 = (3 + x)*5
24 = 15 + 5x
Nic to nie zmienia, bo potem przepisałem już dobrze.
| 1 | ||
2. | (t − 15%t) | |
| 3 |
| 17 | ||
3. | t | |
| 120 |
| 17 | ||
4. | t | |
| 120 |
| 1 | 17 | 17 | ||||
15%t + | (t − 15%t) + | t + | t + 34 = t | |||
| 3 | 120 | 120 |
| 15 | 1 | 85 | 17 | ||||
t + | * | t + 2* | t + 34 = t | ||||
| 100 | 3 | 100 | 120 |
| 3 | 1 | 17 | 17 | ||||
t + | * | t + | t + 34 = t /*60 | ||||
| 20 | 3 | 20 | 60 |

!
Mam jeszcze wielka prosbe, moglbys mi w przystepny sposob wytlumaczyc jak rozwiazuje sie
nastepujace zadania:
(2√5−√3)2 +(2√5+√3)2 =