funcja kwadratowa
maja: pomyslano pewna liczbe, podniesiono ja do kwadratu od wyniku odjeto czterokrotnosc tej liczby
a nastepnie dodano 5. otrzymano w ten sposob liczbe pomnozona przez 2. wowczas otrzymano 20.
jaka liczbe pomyslano?
19 gru 23:59
Bogdan:
(x2 − 4x + 5)*2 = 20
Rozwiąż to równanie.
20 gru 00:10
maja: nie kumam jak
20 gru 00:11
Bogdan:
Jeśli nie kumasz, to masz problem. Szybko powtórz sobie rozwiązywanie równań kwadratowych.
20 gru 00:14
maja: wlasnie mam problem bo nie mam zeszytu
20 gru 00:15
Bogdan:
a tu
54 zaglądałaś? albo do swojego podręcznika?
20 gru 00:18
20 gru 00:19
maja: spoko....moze za rok to rozwiaze
20 gru 00:20
mila: x−nasza liczba
x2 podniesioną ją do kwadratu
odjęto czterokrotnośc( czyli 4*) 4x
to już mamy x2−4x
dodano 5
x2−4x+5
to wszystko pomnożono przez 2
(x2−4x+5)*2=20
20 gru 00:41
mila: Maja dasz rade skonczyć ?
20 gru 00:44
mila: Dasz radę skonczyć ?
20 gru 00:45
maja: jak mozesz to skaczysz bede bardzo bardzo wdzieczna
20 gru 00:45
mila: Mnozę przez 2
2x2−8x+10−20=0
2x2−8x−10=0 /:2
x2−4x−5=0 a=1 b=−4 c=−5
Δ=b2−4ac
policz
20 gru 00:48
maja: Δ= 52 −4* 1* (−5)
Δ=25+20
Δ= 45
20 gru 00:50
maja: i jak dalej
20 gru 00:50
maja:
20 gru 00:54
mila: Maju Δ=b
2−4ac b=−4
Δ=16+20=36
teraz liczymy x
1 i x
2 ze wzorów
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
x1= |
| x2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
policz x
2 pozniej sprawdzimy która to liczba
20 gru 00:56
maja: x2 = 4+6 10
_____ = ____ =5
2 2
sory ze zle policzylam delte ale ja juz tu zasypiam
20 gru 01:00
maja: i jak dalej
20 gru 01:01
mila: teraz wracamy do treści zadania zapisanej jako działanie
(x2−4x+5)*2=20
podstawiam x=−1
((−1)2−4(−1)+5)*2=20
(1+4+5)*2=20
20=20
czyli x=−1 sprawdz drugą liczbę
20 gru 01:06
maja: jaka 2 liczbe
20 gru 01:07
maja: ja juz chyba nie mysle...wiec nie skacze tego zadania niestety
20 gru 01:08
maja: (x2 − 4x + 5)*2 = 20
(52 −4*5+5)=20
25−25=20
0=20
20 gru 01:11
maja: to ma tak wygladac
20 gru 01:11
maja:
20 gru 01:11
mila: Za nawiasem było mnozenie przez 2
(25−20+5)*2=20
(5+5)*2=20
20=20
odp x =−1 x=5
20 gru 01:14