nie mam pojecia
Jacek ratunku: Zad.7
Znajdź równanie prostej równoległej do prostej y=−4x+2 i przechodzącej przez punkt A=(−7,0).
Zad.8
Znajdź współrzędne punktu symetrycznego do punktu P=(2,3) względem prostej y=−1/2x−4
17 gru 18:14
17 gru 18:17
dero2005:
Zad 7
prosta y = −4x+2 ⇒y = ax+b
a = −4
prosta równoległa ma taki sam współczynnik kierunkowy a1
czyli a1 = a = −4
prosta ta musi przechodzić przez punkt A(−7,0)
x1 = −7
y1 = 0
wstawiamy wartości do równania i szukamy b
y1 = a1x1 + b
0 = −4*(−7) + b
b = 0 − 28 = −28
y = −4x − 28
17 gru 19:42
Jacek ratunku: dziekuje szlicznie
17 gru 19:43