Ewa:
sprowadz do najprostrzej postaci wyrażenia (3a2b3)2*(3a2b)3:(3a62b2)4 i oblicz jego wartość dla a=-√2 b= -2√5
30 lis 20:30
Jakub:
Korzystam ze wzorów na stronie
186
Początek jest taki:
(3a
2b
3)
2*(3a
2b)
3 = 3
2a
4b
6*3
3a
6b
3 =
=3
5a
10b
9 <- taki otrzymasz licznik
Jeśli chodzi o mianownik, to napisz go jeszcze raz bo trochę dziwnie wygląda, jakby nie to co chciałaś zapisać.
30 lis 20:45
Jakub:
Niepotrzebnie zaczęłaś nowe zadanie. Dlatego to skasowałem. Trzeba było pisać tutaj.
Mianownik masz
(3a
2b
2)
4 = 3
4a
8b
8
Cały ułamek to:
3
5a
10b
9 / 3
4a
8b
8 = 3a
2b
Teraz podstawiasz pierwiastki
3a
2b = 3*(-√
2)*(-2√
5) = 6√
10
30 lis 21:01
Jakub:
Na końcu się pomyliłem. Jeszcze raz.
3a
2b = 3*(-√
2)
2*(-2√
5) = 3*2*(-2√
5) = -12√
5
30 lis 21:05
karolina: (x+2)(x−3)−5(x−2)
12 lut 14:25