Log
Marta: Proszę o pomoc w rozwiązaniu kilku przykładów z logarytmów.
1)
log2 8√2=c
2c=8√2
Nie wiem jak dalej zrobić ten przykład, proszę o pomoc.
12 gru 15:00
Marta:
12 gru 15:02
think: 8√2 musisz zapisać sobie jako potęgę 2
12 gru 15:03
Marta: ale jak to zrobić
12 gru 15:04
think: 8 = 2jakiej potęgi?
√2 = 2co za potęga?
8√2 = 2jakiej potęgi?+co za potęga?
12 gru 15:06
Marta: w pierwszym 3
w drugim niewiem...
12 gru 15:12
12 gru 15:14
Marta: proszę o pomoc.
12 gru 15:28
think: √2 = 2
1/2
12 gru 15:30
Marta: i co trzeba dalej zrobić?
12 gru 15:41
Marta: pomoże mi ktoś?
12 gru 15:46
Marta:
12 gru 15:50
Marta:
12 gru 15:55
think: 8*√2 = 23*21/2 = 23 + 1/2
2c = 23 + 1/2 ⇒ c = 3 + 1/2
12 gru 15:57
Marta: a ten przykład:
log13 81√3
12 gru 16:01
Marta: .....=c
(13)c=81√3
12 gru 16:05
Marta:
12 gru 16:12
Marta:
12 gru 16:16
Marta: pomocy
12 gru 16:17
think: robi się tak samo tylko że masz wszystko zapisać jako potęgi 3, ale nie zamierzam za Ciebie
tego robić.
12 gru 16:18