Ciągi łączone
Geralt: Treść: Znajdź cztery liczby, z których pierwsze trzy tworzą ciąg geometryczny, a ostatnie trzy
ciąg arytmetyczny, wiedząc, że suma skrajnych liczb jest równa 14, a środkowych 12.
Uprzednio policzyłem sobie takie zadanie:
https://matematykaszkolna.pl/forum/68969.html
Teraz jak rozumiem robię podobnie, to jest wypisuję 4 równania:
a+d=14
b+c=12
b
2=a*c
2c=b+4
Czyli mam cztery równania i cztery niewiadome, basta, sprawa jasna. Jednak w ten sposób
zaplatam się w skomplikowane równania, w których łatwo się kopnąć. Jest jakiś łatwiejszy
sposób rozwiązania tego? A może te równania to błąd (ale nie sądzę)? Pozdrawiam i czekam na
odpowiedź.
9 gru 22:52
Geralt: i jak próbowałem to policzyć to zakopałem się w kosmicznych liczbach

need help
9 gru 23:01
Eta:
a,b,c,d −−− szukane liczby
1/ a+d= 14 => d= 14−a
2/ b+c= 12 => c= 12−b
3/ b
2 = a*c => b
2= a*( 12−b)
4/ 2c= b+
d => 2( 12−b)= b+ 14−a => a= 3b −10
wstawiasz (4) do (3)
(3b−10)(12−b)= b
2
teraz dokończ, wyznacz "b" i dalej już jak "po sznurku"

odp: liczbami tymi są : 2,4,8,12 lub 12,5; 7,5; 4,5; 1,5
P.S. może dlatego Ci nie wyszło, bo zamiast
d w( 4) napisałeś
4
9 gru 23:34
Geralt: nie nie, chodziło mi tam o d, tylko z rozpędu za szybko wpisałem

dzięki serdeczne, zaraz
sobie to prześledzę
10 gru 14:05