ciągi
Natalia: Miedzy liczby 4 i 24 wstaw dwie kolejne liczby tak, aby trzy pierwsze tworzyły ciąg
geometryczny,a trzy ostatnie ciąg arytmetyczny.
9 gru 19:09
M4ciek:
Odp : 4,8,16,24
9 gru 19:11
Tragos: 4, x, y, 24
(4, x, y) − ciąg geometryczny
(x, y, 24) − ciąg arytmetyczny
{ x2 = 4y
{ 2y = 24x
9 gru 19:11
Godzio:
4, a, b, 24
4, a, b −− ciąg geometryczny ⇒ a
2 = 4b
a, b, 24 −− ciąg arytmetyczny ⇒ 2b = a + 24
| ⎧ | a2 = 4b | |
| ⎩ | 2b = a + 24 / *2 |
|
a
2 = 2a + 48 ⇒ a
2 − 2a − 48 = 0 ⇒ Δ = ...,
√Δ = ... a
1 = −6, a
2 = 8
b = 9 lub b = 16
Odp: a = −6 i b = 9 lub a = 8 i b = 16
9 gru 19:14