Rozwiązaniem równania 2x+m = 3x−1 jest liczba −3. Wyznacz m.
Ania: | | 2 | | 3 | |
Rozwiązaniem równania |
| = |
| jest liczba −3. Wyznacz m. |
| | x+m | | x−1 | |
7 gru 22:05
sushi_ gg6397228:
to juz dzisiaj bylo
7 gru 22:11
Ania: ale pytam jeszcze raz, bo jak zacząłem liczyć to mi wychodziło 8=−9m, a powinno wyjść
| | 1 | |
m= |
| , dlatego pytam jak to zrobić, żeby w końcu wyszło. |
| | 3 | |
7 gru 22:15
sushi_ gg6397228:
napisalem, aby policzyc na krzyza, wiec pokazuj swoje obliczenia jeszcze raz
7 gru 22:16
Ania:
2*4=3−m*3 =
8 = m
Źle jest, kurczę.

Koszmarnie wręcz.
7 gru 22:23
sushi_ gg6397228:
bo żle mnozysz 3*(−3+m)= 2*(−4)
7 gru 22:31
Ania: A no rzeczywiście. Teraz rozumiem, dzięki za wyjaśnienie.
7 gru 22:35
sushi_ gg6397228: nie ma sprawy
7 gru 22:41
Bogdan:
Radzę czytać
Aniu własne wpisy.
68449
7 gru 23:22