1. Różnica dwóch liczb jest równa 36. Mniejsza z tych liczb stanowi 25% większej
Ania: 1. Różnica dwóch liczb jest równa 36. Mniejsza z tych liczb stanowi 25% większej. Wyznacz te
liczby.
2. Rozwiązaniem równania 2x+m = 3x−1 jest liczba −3. Wyznacz m.
6 gru 22:13
Ania: 2x+m = 3x−1
2−3+m = 3−3−1
2−3+m = 3−4
Nie wiem co dalej...
6 gru 22:34
Ania: Będzie ktoś łaskaw mi to sprawdzić?
6 gru 22:44
Ania: Dojechałam do tego momentu − co dalej zrobić kochani, bo nie wiem.
6 gru 23:02
sushi_ gg6397228: na krzyza pomnozyc
7 gru 12:39
M4ciek:
1 .
a − b = 36
a = 48
b = 12
7 gru 12:51
Bogdan:
Pierwsze zadanie już było rozwiązane tu
68442
7 gru 13:03
M4ciek: Nie zauwazylem
7 gru 13:12
Ania: | | 1 | |
W drugim wychodzi mi nie wiadomo co, a powinno wyjść m= |
| |
| | 3 | |
7 gru 21:46
Bogdan:
| 2 | | 3 | |
| = |
| dla x ≠ −m i x ≠ 1 |
| x + m | | x − 1 | |
3x + 3m = 2x − 2 ⇒ 3m = −x − 2
Dla x = −3: 3m = −(−3) − 2 ⇒ 3m = 1 ⇒ m = ...
7 gru 22:20